19. јул 2013.

Goodbye "Жути ноћурак"

Током израде сапуна имам разне визије, планове, жеље... Тако и осмислим рецептуру и изглед сапуна, који некад буду баш у складу са мојом визијом, али некада баш и прави промашај, а највише због непредвидивости хемијских реакција додатих састојака у тако екстремним, базним условима.

Али постоји један сапун који ме до сада никада није изневерио. Један је међу првима које сам лансирала, а кога сам у међувремену само мало модификовала, додајући му уз уље жутог ноћурка још један луксузни "суперфат"  у виду ши бутера. Куриозитет код овог сапуна је да сам га радила топлим поступком а козје мело и сок од шаргарепе додавала на крају кувања. У једном од постова на овом блогу, који је дуго био најчитанији, сам и описала овај поступак кувања (погледајте га пост на овом линку ).

Овај сапун је био без мириса, погодан за осетљиву, суву кожу и ја сам га користила за лице. Овом квалитету је прилично допринело уље жутог ноћурка које је изузетно хранљиво за кожу због присуства есенцијалне масне гама линолеинске киселине. Међутим мене је такође одушевљавао и изглед овог сапуна. Прелепа, природна и постојана жута боја од свеже цеђене шаргарепе, изузетно постојан природни колорант, у комбинацији са рустичним врховима на сапуну су ми дуго били фаворит.

Међутим, дошло је време да се нешто мења. Далеко од тога да нисам могла да направим још много тура овог сапуна, који је узгред био један од прилично тражених, али нешто ми није дало мира, нешто сам хтела да променим...

За почетак процес израде! Користећи исту рецептуру али радећи сапун хладним поступком направила сам "Жути ноћурак" у новом издању.

Сапун "Жути ноћурак"
Такође сам му додала и мирисно уље камилице тако да је сада на неки начин комплетиран. Мада сам задовољна интензитетом и кавлитетом мириса сапуна ипак ми је ово мирисно уље мало искомпликовало живот током израде.  Примећујете да нема оних таласастих врхова на сапуну а то је само због тога што ми се сапунска маса одмах муњевито почела да стеже након додатка мириса тако да није било прилике да се лепо измоделира. Али је зато мирис интензиван.



Међутим ипак сам на крају задовољна како је испало...


 
А који су даљи планови? На првом месту решила сам да искључим уље жутог ноћурка из сапуна. Највише због тога што ми се толико свиђа и што пре свега желим да га користим у неком производу који се дуже задржава на кожи. У преводу то би значило да ћу прионути на креацију и израду крема и лосиона са овим уљем. Једва чекам да га испробам у комбинацији са уљем кошчица кајсије у некој креми за лице.

Такође, како ме је мирис камилице баш инспирисао, а жута боја коју постижем са шаргарепом такође супер иде уз њега, највероватније у следећој тури сапуна уводим и неке беле шаре ... Међутим отом - потом.

Goodbye "Жути ноћурак", или што би се дргачије рекло, време је за збогом...

Желим вам све најбоље и срећно сапуњање!

10 коментара:

  1. Dobro došla nazad! Vidim da ti je ipak nedostajao svet sapuna,jer si pravo sa mora, zagnjurila u sapune!
    Obožavam sok od šargarepe u sapunima. Kažu da pire od šargarepe hoće da izbledi vremenom, što stvarno nije slučaj sa sokom.
    Divno izgleda ovaj sapun,prelepe je boje,tako jednostavan i čist! Sigurna sam da ima svoje stalne korisnike. I moj se pokazao kao jako tražen, .....ima nešto u toj šargarepi....!?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma bilo je super na odmoru, da je makar još malo potrajalo :) A što se sapuna baš sam imala dosta vremena da razmišljam o novim kreacijama. Jedva čekam našu isporuku pa da zasučem rukave :)

      Избриши
  2. Beautiful! There has always been something special with yellow soap. It is the best soap color for me and I´m always looking for a new ingredient that makes yellow soap bars.

    ОдговориИзбриши
  3. I added once primrose oil to the soap( at trace) and it was ok but you are right, Gordana, such a precious oil it's better to use in a cream/lotion.
    I don't know if you have been on holiday( I see Maja saying you 'Welcome back'), but I hope you enjoyed it!
    Wish you a nice we!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Yes Nat, you are right, I went to Greece to vacation and it was so good! Unfortunately it is ended so that I have to back to “normal’. On the very beginning I want to try so many different oils in soaps and it was really grate. However, after started making lotions and creams I realized that those products are better way to use all those precious oils. That’s why I decided to continue using evening primrose oil but as a cream ingredient. I plan to make apricot kernel/ evening primrose oil cream soon and I will share my experience once I try it in this way.

      Избриши
    2. Can't wait to see your cream experience!
      Oh, Maja inspired you about her holidays , didn't she? You go to Greece and we love coming and visiting your countries :)

      Избриши
    3. It seems that Greece is really ideal place for summer holidays and we've been going there for years! But it is nice to hear that you also like to visit our countries, maybe three of us can organize meeting next time, some kind of clustered soap conference:)

      Избриши
  4. This is such beautiful soap Gordana, I love that natural color from the carrot juice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Cee! I like it also and it is really one of the most stable natural color I obtained so far!

      Избриши
  5. This soap is just natural beauty. I love the color and simplicity:)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...