При изради овог сапуна као течност за растварање натријум хидроксида сам користила залеђени сок од целог краставца (укљујући и кору) и то у износу половине теоретски прерачунате количине течности потребне за растварање. Као остатак течности сам користила јогурт који сам додала сапунској смеси након што је постигла ”trace” а такође и етерична уља нане и рузмарина за комплетан доживљај свежине.
Сапун са краставцем, јогуртом и ши бутером |
Сапун је иначе израђен од мешавине маслиновог, палминог, кокосовог и рицинусовог уља. Као вишак масноће додала сам ши бутер! Намерно стављам узвичник јер недавно сам успела да га набавим и пресрећна сам због тога. Планирам да га, у наредном периоду, уврстим као стандардни састојак неких мојих постојећих рецептура сапуна.
Леп викенд и срећно сапуњање!
...i tako nastade 'TARATOR'!
ОдговориИзбришиA jel' možemo malo da ga stavimo na hleb.
A pulpu od krastavca si,pretpostavljam,bacila? Inače bi od kore sapun verovatno bar malo pozeleneo.
Ovaj sapun tako egzotično zvuči,da po spisku sastojaka, (izuzev NaOH) čovek nikad ne bi rekao da se radi o sapunu.
Jedva čekam da ga probam.
Inače,ja sam ti postala 'swirl addicted',i samo isprobavam razne tehnike za dobijanje divnih 'vijuga'(negde si pokušala da nadjes svoj prevod swirl-a,a ovo je moj). Poslaću ti slike,čim ih napravim.
Pozdrav iz pakla (to ti je najbolji opis Skoplja ovih dana)!
@Maja: Krastavac sam iscedila zajedno sa korom ali je ocigledno nedovoljna kora samo jednog krastavca da bi obojila sapun. Super za swirling (tj. saranje kako ga ja zovem) jedva cekam da vidim te sapune! Inace i ovde je kao u ekspres loncu, bas je naglo otoplilo.
ИзбришиHmmm,ništa ne kažeš za moje ime tvog novog sapuna. Jes' da ne liči na njega,al' sastojci ga determinišu!
ИзбришиПредлог за боју - инфуѕија коприве или першуна у маслиновом уљу?
ОдговориИзбришиDo sada sam samo imala iskustvo sa infuzijom suve koprive u maslinovom ulju ali nisam primetila da je obojio sapun (mada mi je to HP sapun). Sa persunom nisam do sada radila. Ubedljivo najbolji rezultat sam postigla kada sam svezu koprivu skuvala a onda je u sapun dodala u vidu pirea. Vremenom boja malo izbledi ali ipak ostane zeleno.
ОдговориИзбришиO-b-o-ž-a-v-a-m ovaj sapun!
ОдговориИзбриши