3. јун 2012.

Од семена до сапуна

Више ни сама не знам шта ме је то подстакло да правим сапун са луфом, али једном кад сам донела ту одлуку више није било повратка. Међутим, као и за добар део осталих састојака за прављење сапуна, налажење луфе је био прави изазов. Прву луфу сам купила на Тасосу али то ми није било трајно решење. У глави сам имала различите варијанте сапуна које бих направила, а шта ако ми се истроше залихе?!
Сапун са луфом и козјим млеком
Све у свему у тој ситуацији ми се наметнуло једно јако логично решење: да сама узгајам луфу! Овоме треба додати да сам прошле године имала веома скупе „експерименте“ по питању садње ароније, брусница, ораха, вишања и да се у томе упоште нисам прославила. Додуше све је то било по десетак садница али макар да се једна примила (мада само кад помислим да је већина ових биљака била у саксији а да оне које нису нисмо редовно заливали, а неке смо грешком и покослили па овакав исход и не би требало да чуди)!
 Тако сам почетком године преко интернета успела да пронађем семе луфе у Србији, и не само то, већ особа од које сам ово семе купила поседује чак и музеј ретких тикава. И пројекат је могао да почне! Овде морам да истакнем да сам наишла на безграничну подршку моје пријатељице која ми се понудила да од семена произведе саднице, додуше њена мама, које је касније засадила у свом дворишту. А да би обезбедиле и резервно решење ја сам узела такође неколико семенки да да их засадим у саксији и гајим на тераси.
Исход је следећи: од четрдесетак семена укупно имамо четири саднице, три у башти и једну на тераси.
Луфе у дворишту
Луфа на тераси
Видећемо шта ће на крају испасти али ја сам потпуно опуштена јер ове године поново идемо на Тасос а и музеј ретких тикава, где се може купити луфа као готов производ, није далеко.
Све најбоље вам желим и срећно сапуњање!

2 коментара:

  1. Sjajno! Svaka cast na upornosti. Bas me zanima kako ce izgledati biljka kad se razgrana, i kakva ce biti prva berba. Interesuje me i taj muzej retkih tikava. Gde je to?

    ОдговориИзбриши
  2. @Ksenija: I ja sam vrlo nestrpljiva ali moramo da cekamo! Nadam se samo da ce da porastu i da ce sve biti u redu. Sto se tice ovog muzeja pogledaj link http://www.velikolaole.com/tikve.htm (mada to nije onaj sajt koji sam ja zimus gledala a koga sada ne mogu da nadjem) ali opet mozes da stvoris sliku.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...