24. август 2013.

Још једна "Лаванда"

Природни колоранти за сапун су ми стални изазов. Мада постоје неки који ме до сада нису изневерили, попут сока  од шаргарепе или активног угља, са неким другим није увек било баш лако радити. Управо зато су ми изгледа и непрекидни извор инспирације...
Када сам напокон успела да набавим прах спирулине, после мукотрпног тражења овде код нас успела сам да га нађем у једној веома обичној радњи здраве хране током моје посете  Софији, одмах сам визуелизовала разне комбинације са зеленом бојом у коју ова алга обоји сапун.
Сећате се биљке шикон и поклон пакета из Јапана као и предивне љубичасте боје (погледајте овај пост) ? Било ми је јако привлачно да је искомбинујем са зеленом. Ево како је испало:


Сапун "Лаванда"

Након што сам умутила сапун, са мацератом шикона у малиновом уљу, издвојила сам део масе и додала спирулину у њега. Техником шарања сапуна кашиком у модли (spoon swirl)  добила сам ове шаре.


Далеко од тога да зелена боја доминира, рекла бих да је више маслинаста. Морам да признам да није у потпуности остварила моја очекивања али ипак постигнут је контраст боја који је прилично уочљив и упечатљив.Сапун је израђен од мешавине биљних уља уз додатак козјег млека и ши бутера као вишак масноће. А мирис?
Мени је уз ову комбинацију боја највише ишла мешавина етеричних уља лаванде и рузмарина. Осим што је права посластица за кожу овај сапун је тако пријатног и освежавајућег мириса.


Ово је био тек почетак са спирулином, у наредном посту ћу вам приказати мало другачији сапун са овим колорантом.
Желим вам пријатан викенд и срећно сапуњање!

12 коментара:

 1. I know, natural colorants can be very challenging. Here in Finland you can find powdered spirulina in all health stores, but it is so expensive that I don´t want to put it in soap (or buy it anyway).
  The colors are still very pretty and I would also like to make a beautiful purple soap like that.
  Rosemary and lavender <3 Even hubby who does not like lavender at all, likes that combination.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Thank you Marika! I couldn't manage to find spirulina powder in Serbia but I was lucky to buy it during my latest visit in Bulgaria. This EO combination is really fresh and nice.

   Избриши
 2. I really like the natural purple you got and the EO combination sounds really good!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Thank you Nat! This purple was good but I expected more "green" from spirulina...It seems that more practice is needed :)

   Избриши
 3. I would love to try spirulina, yours came out so pretty Gordana...I love the color!

  ОдговориИзбриши
 4. Wow, that's beautiful, Gordana! The swirls are so pretty. I love the colors you got!

  ОдговориИзбриши
 5. Предивно. Блог је одличан, управо га читам, одушевљена сам. Жеља ми је да пробам неки од ваших сапуна па ме занима како могу да их набавим?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Magdalena za ove lepe reci! Sto se sapuna tice trenutno ih bas i nemam mnogo na zalihama ali mi mozete poslati e-mal na mojsapungm@gmail.com pa mozemo razmeniti vise informacija.

   Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...