16. март 2013.

Сапун који има "облик"

Волим слане сапуне! Након што сам утрошила и последње залихе знала сам да ћу кад тад направити још неки. Фасцинирана индигом као колорантом и лепом плавом бојом коју даје сапуну било ми је баш спојиво да мој следећи слани "пројекат" буде плав.

Слани сапуни су мало специфични због тога што, при великој количини соли коју им додајемо, уља у рецептуру морамо комбиновати тако да добијени сапун буде пенушав и да не исушује кожу. Због тога је већина сланих сапуна направљена на бази кокосовог уља (због обилне пене) и неког бутера (ја користим ши бутер а рецептуру сам објавила у овом посту). Још једна специфичност сланих сапуна је везана за њихово брзо стврдњавање и умешност да се одреди време када се ваде из модле и секу. Ја морам да признам да се нисам усудила да слани сапун излијем у моју регуларну модлу баш из бојазни да ће ми промаћи прави тренутак када би га требало исећи а, узимајући у обзир цену коришћених састојака, нисам хтела да ризикујем и добијем гомилу изломљених сланих комада. И управо долазимо до разлога због чега пишем овај пост као и везе са његовим насловом...

Већ од самог почетка, практично од када сам направила први сапун, ја стално добијам силиконске модле на поклон и количина коју сам до сада прикупила је заиста импресивна. Имам их разних: за мафине, колаче, срцолике облике у две различите димензије, модле за прављење леда...


Моје модле...
Кад год добијем нову, а обично од мог супруга, само ми дискретно скрене пажњу да сапуни могу да имају и "облик". Немојте погрешно да ме схатите али ово је заиста ствар личног опредељења и укуса. Мада су ме до сада многи сапуни изливени у модлама оставили без даха ја волим сапун "традиционалног" облика. Комад сапуна, што већи, са таласастим врховима, исечен тако да му је текстура потпуно изложена у свој својој лепоти и једноставности. Ручно прављени сапун коме сваки сапунџија даје лични печат...

Али не рекох ли малочас да, не желећи да доведем у ризик исход мог сланог сапунског "пројекта", посегнула сам за силиконским модлама. И могу вам рећи да ми није било лако да изаберем у коју да излијем сапуне. Првенствено због тога што слана сапунска маса и није превише user friendly материјал за обраду. Због високог садржаја кокосовог уља веома брзо се стегне а кад се дода со добије се и не превише глатка маса. Зато сам се одлучила за најједноставније силиконске облике и држала палчеве да буду потпуно испуњени сапуном тј. да не остану шупљине.

И ево како су испали, слани индиго сапуни:


Слани индиго сапун
 Плава боја се баш добро држи а и со се дискретно примећује. У њих сам ставила мирисно уље бора и могу вам рећи да кад год узмем ове сапуне у руке асоцијација су ми на море...


На неки начин сам задовољна коначним исходом. Комплетна сапунска маса ми се сместила у модле (браво за мој прорачун!), лепо су изливени и миришу заиста божанствено.

Да ли ћу модлама поново дати шансу? Искрено и нисам баш сигурна.  Можда само за ове слане сапуне... У међувремену остајем доследна својој визији ручно правњених сапуна.
А који се сапуни вама највише свиђају?

Желим вам леп викенд и срећно сапуњање!

15 коментара:

  1. Divno izgledaju Goco! Inače, i ja sam ljubitelj 'tradicionalnog' sapuna, što se da i primetiti. A jeste mi se desilo da mi se slani sapun izmrvi, zaista je teško proceniti pravi momenat za sečenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ksenija! meni je secenje jedina bojazan ali valjda cu se vremenom "opustiti", nista dok se ne proba1

      Избриши
  2. Super su vam ispali sapuni. Što se tiče mišljenja oko oblika sapuna, potpuno se slažem sa vama. Pobornik sam tradicionalno oblikovanih sapuna, samo ljudi ne shvataju čari takvih sapuna. Primetila sam da starije žene obožavaju sapune tih cvetnih oblika da sam morala da obećam da ću glicerinske sapune kada budem kuvala izliti u te modle. Puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Marija! Obavezno javi kako su glicerinski sapuni ispali, da li treba da dodam da su mi oni takodje na "to do" listi :)

      Избриши
  3. Izgleda svi više volimo naše 'log' modle od ovih oblikovanih. Imam ih i ja brdo,ali najviše volim srca. Moram da ti priznam da sam i sama planirala da svoje slane sapune izlijem u takve neke cvetove. Uz istih razloga,naravno. Baš su ti slatki,nadam se da će i moji biti tako puni,bez rupa. Koja ti je granulacija soli? Razmišljala sam da umesto NaCl,uzmem,po sastavu,neku drugu,npr.magnezijumovu,ili kalijumovu. Šta misliš?

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Maja! Sto se izbora soli tice ja bih se drzala NaCl. Mada sam na raspolaganju imala tri razlicite granulacije (kupila sam morsku so u Grckoj) vrlo brzo sam odustala od one nejvece jer mislim da bi grebala. Koristila sam srednje krupnu morsku so koja je oko duplo vecih granula od ove koju koristimo za jelo.Jedva cekam da vidim tvoje slane sapune!

    ОдговориИзбриши
  5. Wow, so many mold, Gordana!I understand it was difficult to choose one! Your salt soap looks so cute, the indigo gives a nice touch to the soap!
    I have to admit that I love salt soap too, thanks for reminding me about them!
    Wish you a nice we too, Gordana!

    ОдговориИзбриши
  6. I really need to try salt bars, yours look so lovely Gordana!

    ОдговориИзбриши
  7. The blue color is beautiful! Like clouds. And it was salt soap :) Can I ask how much salt you used in your soaps and was it fine sea salt?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Marika! I added 80% of salt (in comparison to total quantity of oils). The salt was medium granulated, not to fine and not to big, and soap is very mile for usage.

      Избриши
  8. Your salt soaps are gorgeous, Gordana! I love the blue color. I'm using the salt soap that I made a couple of months ago and enjoying it very much. It's especially nice as a facial soap. Your molds are so cute, too!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Jenny, those salt soaps are really big addiction! I received so many silicon molds as gifts from my husband but I rarely used them. It seems that this salt soap was perfect opportunity to take out molds from my storage cabinet :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...