16. септембар 2012.

Време је за мацерирање

Ако ћемо поштено почетак септембра је време за многе друге ствари, нарочито ако имате децу школарце па те прве недеље, док се сви привикавамо на школски режим и остале ваншколске обавезе, мацерирање сигурно није на листи приоритета. Међутим ја сам ипак пре неколико дана напокон решила да недавно купљене биљчице потопим у маслиново уље...
Шта је у ствари мацерација? Овако на прву лопту делује као процес неке високе технологије али суштински је у питању уљна екстракција биља коју са лакоћом можете да урадите у било које доба године. Моја бака је имала праксу да сваке године прави кантарионово уље (сигурно се и ви сећате оне флаше уља на прозору са кантарионом унутра).
Ја обично користим суво биље које сипам у теглу, у количини да испуни половину запремине, а затим га прелијем са маслиновим уљем.  До сада сам користла само осушено биље али може доћи у обзир и свеже само треба водити рачуна да није превише влажно да би се спречио евентуални настанак буђи. 
Мацерација у току
Ја тренутно мацерирам невен (по ко зна који пут), першун (ово је први пут, имам намеру да га испробам у неком будућем сапуну за лице) и бршљан (у комбинацији са прахом морске траве мислим да ће бити добар додатак неком антицелулит сапуну). Оставићу их овако да одстоје 4 - 6 недеља на прозору како би их Сунце мало загрејало током дана. Након тога приступа се цеђењу. На жалост не могу да се похвалим да сам тај процес унапредила. Користим густу пластичну цедиљку и до сада сам схватила да је најбоље процедити га благовремено (а не док у пуној брзини мерим остале састојке за израду сапуна). Ово због тога што је на овакав начин цеђење доста споро. Постоје и остале опције, попут вишеструко пресавијене крпе за сир или филтер врећице за чај коју сами напунимо биљем и залепимо пеглом али ја ова помагала још увек немам на располагању. Ову крпу и могу да набавим али у питању је моја неорганизованост а ове филтер врећице и не знам где бих могла да потражим. Све у свему, зато се и ослањам на моју цедиљку и "timely planning". Након цеђења уље је спремно за употребу.
Малочас сам споменула да можете мацерирати током целе године. Ја то обично радим са копривом зими. Приступ је исти осим што припремљену теглу са уљем и копривом овлаш затворим и ставим је у шерпицу са водом која благо струји (такозвано водено купатило). Водим рачуна да вода не прокључа како се уље не би прегрејало или да не дође до евентуалног извртања тегле. Повремено промућкам. Након неколико сати уље је спремно за цеђење али ја га процедим тек сутрадан.

На фотографији испод је невеново уље које сам правила још пролетос и потпуно га утрошила у једној шаржи сапуна "Невен".

Невеново уље које сам припремила још пролетос...
Невен је једна од мојих омиљених биљака а како и не би била кад има тако позитивне ефекте на кожу: делује против упално, регенерише, омекшава и храни је...

Ја сам направила сапун "Невен" хладним поступком на бази козјег млека, користећи мацерат невена у маслиновом уљу као 50% уљне мешавине, додавши на крају ши бутер као вишак масноће. Без икаквих је мириса...

Морам да признам да сам баш задовољна како су ми испали врхови на овом сапуну (нешто што стварно омогућује хладни поступак али је то мени и даље велики изазов).

Сапун "Невен"
Желим вам леп остатак викенда и срећно сапуњање!

7 коментара:

  1. Baš si vredna,izgleda da dobro utiču na tebe ove jesenje temperature. I ja se odavno spremam za sličan poduhvat,al' sve mi se nešto ne da. Moraću da krenem uskoro,najpre sa nevenom,da se oprobam sa jednom vrstom,za početak.
    Baš sam radoznala kakvi će ispasti peršun i bršljan.
    Inače,i ja sam iz Grčke donela extra virgin maslinovo (ne znam da li bi iko ko se bavi ovim zanatom odoleo da ga ne donese) sva je prilika da će se deo pretvoriti u još plemenitije nevenovo ulje.
    Dolazim uskoro, pa se vidimo!

    ОдговориИзбриши
  2. Super za ulje! Nabavi neven pa se i ti baci na maceriranje.Obavezno mi se javi pa da se vidimo.

    ОдговориИзбриши
  3. Zamisli, neven,i to lepe cvetove, sam nabavila još i pre nego što sam napravila svoju prvu turu sapuna. Sve mi se nešto ispreči da ga najzad upotrebim. A i bojim se da nisam baš vična 'brzom' maceriranju na ringli ili u rerni,a za ono tradicionalno još nisam našla vremena. Biće i to,nadam se,uskoro.
    Da,obavezno se javljam.

    ОдговориИзбриши
  4. Moj glavni razlog interesovanja za sapune je sasvim drugaciji i netipican,ima veze sa kaljenjem celika.Ali drugi razlog je standardni,a to je "prirodno".Hocu samo da kazem da je ovo jedan divan sajt,sa prelepim objasnjenjima o svetu sapuna,svaka cast na njemu.I iako nisam u tom svetu,citajuci vase postove povuce me ona decija radoznalost i zelja pa pozelim i sam da to probam da radim,sto je opet malo neobicno sobzirom da sam muskarac.Ali ipak zasad ostaje samo moja impresija ovim sajtom i samom vlasnicom njega.Jos jednom svaka cast i samo nastavite tako,divno sve to radite i predstavljate.:))))))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dragi Zlatko, provo dobrodosli na blog! Bas mi je drago da vam se svidja svet sapuna o kome pisem. I ja sam se sasvim slucajno zainteresovala za sapune, pre par godina, I od trenutka kad mi se rodila ideja da napravim sapun, ta zelja za novim saznanjima I isprobavanjem razlicitih tehnika I sastojaka me drzi I dalje. Dobro dodje kao ventil u odnosu na razlicite vrste pritisaka sa kojima se suocavamo svakog dana. Mnoge sapundzije su meni pomagale tako da I meni bude sasvim prirodno da podelim svoje iskustvo sa drugima. Puno vam hvala za ove divne reci u komentaru, uvek mi budu podstrek I dodatna motivacija da nastavim dalje!

      Избриши
  5. Interesuje me nesto. da li ovaj macerat u receptu onda koristite umesto maslinovog ulja ili zajedno sa cistim maslinovim uljem? Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Modestym! U recepturi sapuna maslinovo ulje u potpunosti zamenim maceratom nevena u maslinovom ulju.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...