11. новембар 2015.

Нови сапуни из нове модле

Волим да планирам дизајн нових сапуна, да комбинујем састојке, мирисе, боје, шаре. Волим да сапун излијем у модлу облика векне и са нестрпљењем чекам кад ћу исећи први комад. Ако је у питању нека шара коју сам први пут испробала тај тренутак пред сечење је незабораван. Ко год се до сада испробао у изради сапуна тачно зна о чему пишем: или се одушевите како вам је пошло за руком да остварите своју визију или то буде потпуно разочарење па почнете да се присећате где је могло да дође до грешке приликом шарања. И наравно планирате нову туру са надом да ће боље испасти.

То што су ми исечени комади сапуна омиљени уопште ме не спречава да купујем силиконске модле разних облика а све у нади да ћу их некад искористити за израду сапуна. У ствари то се понекад и деси кад решим да направим слани сапун (погледајте неке од ових сапуна на овом линку). Ови сапуни су специфични зато што треба тачно проценити тренутак када је најбоље да се исеку како би се избегло мрвљење. Овај ризик се наравно избегава када их излијете у појединачне модле. Имајући ово на уму купила сам недавно нову, силиконску модлу.
 
Уз помоћ ове нове модле нови сапуни угледаше светлост дана:

 
Упркос плану да ову нову модлу користим за слане сапуне ова прва тура је ипак била један класичан сапун израђен хладним поступком. Пуно пута се предомислим и почетна замисао прерасте у нешто сасвим друго. Искомбиновала сам стандардну смешу биљних уља, убацила каолин глину и мирисно уље јасмина. Мирис јасмина се стварно добро показао и лепо одговара овом сапуну а овај жути дизајн на врху је тек ту да делом подсети на нежан изглед овог цвета.
 
Сигурно вам је познато како нека мирисна уља могу задати главобољу током употребе. Нека су одлична за рад али нека вас баш могу бацити у прави очај. То се мени дешава са "Алоа Вера" мирисом. То је леп, универзалан, освежавајући мирис са којим сам више пута пробала да направим сапун хладним поступком али који је сапунску масу згушњавао брзином муње ("soap on the stick" феномен). Решила сам ипак да га поново испробам и погледајте резултат:

 
Није тако лоше испало кад узмем у обзир све раније неуспеле покушаје. Повела сам рачуна да ми биљна мешвина уља и раствор соде буду хладни, мирисно уље сам промешала сасвим лагано, жицом за мућење. Да би се избегла монотонија набацила сам један једноставан, бео слој на врху. Сапун има једноставан дизајн али ми се чини да овај површински, бели слој вапи за неком шаром тако да ћу сигурно направити још неку туру у будућности. Надам се такође да ће и нека тура сланих сапуна доћи на ред :)


Уживајте у овом празничном дану и срећно сапуњање! 

11 коментара:

 1. I love that first one, makes me think of salted caramels, yummy! Like you say, simple is often the best and by going simple, it shows off the quality of your soap.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Thanks Monica! I love swirls, colors but deep inside my personal preference is always simple bar f soap :)

   Избриши
 2. These molds are ideal for salt soaps, indeed, so can't wait to see your next soap; But i am also like you: i have a specific soap in my head and the final result is totally something else :)! Love their simplicity, though!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Who knows what soap will pop out next from this mold :) Salt soaps are still on my "to do" list but it seems that I always prioritize something else :)

   Избриши
 3. Silikonske modle definitivno imaju prednosti, ali i sam i ja kao i ti, prvenstveno ljubitelj veknica sapuna! Slani sapuni mi nikako nisu uspeli prirasti za dušu. Jasmin obožavam, a ovi me sapuni baš podsećaju na sam cvet. Moraću i ja uskoro da napravim neku cvetnu kombinaciju.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ove pojedinacne modle su dusu dale za te cvetne mirise, nema bojazni od stezanja mase, pa cak I ako se desi nista strasno... Samo da se covek odluci da ih koristi, meni I dalje one nisu prvi izbor jer nista lepse od komada isecenog sapuna :)

   Избриши
 4. Pretty soaps, Gordana! That's such a nice green, and I like the yellow drizzle on the other. Individual silicone molds should be great for salt bars. I usually use my slab mold with dividers so I don't have to cut my salt bars. There is so much drama and anxiety around cutting salt soap that I just avoid it myself, too.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Thank you Jenny! I am so happy that I got this mold. I planned to use it for salt bars only but still did not make any salt soap yet with this mold :) I hope that I will do it soon!

   Избриши
 5. Vas rad sam pocela od skoro da pratin,i svaki sapun mi se svidja..jedino sto me interesuje koja je osnovna masa sapuna,da lu neophodna soda,kausticna kiseline..ili kako se vec kaze?da li postoji laksi postupak izradjivanja?imam cetvoro dece pa bih pravila za svoje potrebe..hvala unapred na odgovoru!❤��

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Draga Sanja, nema sapuna bez sode (kausticne sode ili natrijum hidroksida). To je neophodna hemikalija koja stupa u reakciju sa uljima I mastima, praveci sapun. Mozete pogledati instrukciju kao I recepturu za izradu sapuna koju sam objavila (pogledajte tab "napravite sami"). Nadam se da cete uspeti da se organizujete I uskoro napravite svoju prvu turu. Srecno vam bilo sapunjanje!

   Избриши

 6. I started on COPD Herbal treatment from Ultimate Health Home, the treatment worked incredibly for my lungs condition. I used the herbal treatment for almost 4 months, it reversed my COPD. My severe shortness of breath, dry cough, chest tightness gradually disappeared. Reach Ultimate Health Home via their website www.ultimatelifeclinic.com I can breath much better and It feels comfortable!

  ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...