15. новембар 2014.

Свет бутера и уља: бундевино уље

Сезона бундеви је увелико почела. И док прелиставам различите рецепте за чорбе, колаче и пите ове сезоне сам такође купила хладно цеђено бундевино уље. Већ дуже планирам да га пробам и просто се чудим зашто ми је оволико дуго требало.

Уље семена бундеве је тамно и густо, карактеристичног пријатног мириса, богато есенцијалним масним киселинам. Садржи такође и витамине А, Б, Ц, Д, Е и К као и минерале (фосфор и цинк). Осим нутритивних квалитета (да не ширим причу овде лако можете погледати препоруке на сајту произвођача) ово уље такође представља савршен састојак за негу коже. Добро хидрира и хранљиво је и погодује свим типовима коже а нарочито суве. Има широку примену у козметичким производима од којих су на пример креме, млека за тело, уља за масажу. Наравно, може се користити и у изради сапуна.

Ја сам прво решила да га испробам у кремастом шећерном пилингу за тело. Увек имам при руци ову врсту пилинга јер стварно уживам да их користим. Већ раније сам их правила и приказала на блогу што можете погледати на овом линку.
 
Ево како је сада изгледао процес израде:




Напоменула сам да је ово уље тамно и густо а то можете и видети на првој фотографији у колажу изнад.
 
Кремасти пилинг је производ који се нанесе на влажну кожу одмах након туширања и благо се утрља. Због тога што у себи садржи емулгатор, у контакту са водом, ствара фину емулзију која се након утрљавања лако испира. Осим што се уради пилинг, кожа се лепо нахрани састојцима пилинга. Оно што је битно након испирања не остаје мастан траг на кожи и није потребна додатна мазалица. Све у свему, обезбеђује онај прави спа осећај код куће без претераног напора.

Оваква врста кремастих пилинга је заправо мешавина уља, бутера, емулгатора, конзерванса и шећера. Ја сам, осим уља бундеве, убацила какао и ши бутер. Као емулгатор сам користила Lanette N (природни емулгатор цеталног типа) а за конзерванс Geogard 221 (конзерванс са ECOCERT сертификатом). Додато је и мирисно уље "Млеко и мед" тако да се мирис потпуно уклапа у овај помало рустичан изглед пилинга.
 
Сигурно се питате шта ће конзерванс у производу који не садржи водену фазу? Без обзира што у саств овог производа не улази водена фаза сама природа коришћења (могући додир влажним рукама, влага у купатилу) доводи у ризик контакт производа са водом, а самим тим и могућност за развој разних микроба, које сигурно не би желели да наносимо на кожу. Ја сам увек, без обзира што правим мале количине ових производа, за сигурну варијанту.

Ево и коначног изгледа производа:


Стварно је кремаст, лако се наноси и оно што је добра вест, неће вам требати пуно времена да обришете каду након третмана.

Нисам се задражала само на овом пилингу. Користећи исту рецептуру направила сам и једну туру овог пилинга са хладно цеђеним маслиновим уљем. Илустрације ради представљам вам колико на финални производ утичу коришћени састојци:


 
 
 
 
Вероватно ћу ово уље ускоро испробати у неком балзаму или бутеру за тело јер примећујем да стварно прија мојој сувој кожи а хладни дани, када треба и појачати негу, тек долазе. Који је ваш омиљени пилинг или производ без кога не можете током зиме?
 
До наредног поста желим вам леп викенд и срећно сапуњање!

 

9 коментара:

  1. Goco, sjajne mazalice praviš! Ja sam bundevino ulje koristila u sapunu, svega 15%, i jako dobro mi se pokazalo. Planiram i veći procenat iako znam da je grehota saponifikovati ga, a i poprilično je skupo. Medjutim, ne mogu da odolim zbog divne braon boje koju daje sapunu. Inače, bundevino ulje (bučino) naručujem iz Hrvatske, domaće, neuporedivo je jeftinije i kvalitetnije! Pa ako nekog znaš ko uskoro ide u Zagreb, neka ti skokne do njihove veletržnice! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slazem se Daro, ovo ulje je stvarno super! Do sada ga nisam koristila u sapunima, iskreno zao mi je. Kad ga vidim onako gusto I mirisno direktna asociajcija mi je da ga ubacim u neku kremu. Maska za lice je isto pun pogodak! Cenu, kao I za vecina sirovina koje kupujemo ovde, ne bih komentarisala... Hvala za info po pitanju cene. Inace, ovo sam platila toliko skupo da bolje I da ne pricam. Sto se cene tice izgleda da je I u Makedoniji prilicno povoljnija nabavka tako da cu verovatno "lanac snabdevanja" preusmeriti na jug :)

      Избриши
  2. That looks fabulous Gordana! I love the colouring, so rich and warm and it must feel amazing.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Yes, indeed pumpkin seed oil is so rich and grate for skin treatment. Really worth trying and using especially during cold season.

      Избриши
  3. Your scrubs look great and the pumpkin seed oil sounds so luxurious. I love Milk and Honey scents - I'll bet the scrub smells wonderful and will be a joy to use!

    ОдговориИзбриши
  4. Izgleda kao puding od čokolade, pre dodavanja šećera,njam!
    Ja prilično koristim ovo ulje,i to kako u bezvodnim formulacijama, tako i u emulzijama. Zbog jake boje sam prilično štedljiva, ali uvek su mi mazalice obojene.
    Sramota je koliko košta u Srbiji, a tikve su skoro džabe. Šta bi tek bilo da argan raste tamo,ne smem ni da zamislim.
    Sigurna sam da nećeš samo ti uživati u ovim teglicama ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Planiram I ja da napravim neki cvrsti buter za telo a razmisljala sam i o nekoj kremi... Cene ne bih da komentarisem. Na zalost izgleda da je ovde gotovo sve skuplje. Nadam se i ja da ce uzivati :)

      Избриши
  5. Wow, I haven't made scrubs in a while, but looking at yours, I feel like getting all my ingredients and start making one now! They look really great and so delicious, Gordana! Congratulation on the choice of the ingredients, I already love pumpkin seed oil in salads!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...