1. јул 2014.

Козје млеко и мед или како је све ово почело...

На спомен козјег млека и меда мени је прва асоцијација сапун. Мада су ови састојци фантастични да се неђу као додаци неког колача, не бих имала ништа против да се засладим са "Меденим коцкама", мени су ипак они непревазиђени као комбинација у сапуну. У ставри, кад мало боље поразмислим, они су и били први додаци које сам почела да користим у сапунима.

А како је заправо све почело? Мислим да нисам о томе до сада писала... Сапуне сам почела да правим пре око три године. Заинтересовала сам се сасвим случајно и то након посете једне радње за ручно прављену козметику у Солуну. Одушевила ме је понуда и оригиналност производа које сам тамо видела. Ја сам купила сапун са млеком и медом а мој супруг један потпуно црн, са убаченим белим комадићима сапуна (сад тачно знам како бих га направила а тада ми је изгледао као научна фантастика), са фантастичним мирисом сандаловине. И даље "дугујем" да му направим такав сапун али никако да нађем адекватан мирис или етарско уље сандаловине. Углавном тада, као да се неки нови свет отворио преда мном. Било је доста ствари које сам открила везаних за израду сапуна, много тога што сам научила а учим и даље...

Али, да се вратим на тему :) Желећи да у сапуне додам што више састојака са ових поднебља козје млеко и мед су ми се сами наметнули. Одавно сам писала о селу Петровац и пчелама које тамо одгаја мој свекар (можете погледати у овом посту). Искрено, са пуно страсти и ентузијазма које мој свекар поклања пчеларењу, као и нетакнутој природи Петровца, мед који произведе је стварно феноменалан! Такође, ту је и бака Деса са својим козама и свежим козјим млеком. Онда, још мало нерафинисаног пчелињег воска и визија једног сапуна је већ била готова.

За ове три године овај сапун је претрпео неке модификацијеали сам се увек придржавала базичне рецептуре. Користим маслиново, палмино, кокосово и рицинусово уље у која, током израде, убацим козје млеко, пчелињи восак, мед и овсено брашно.Сада га радим хладним поступком.  Ево како у последње време изгледа сапун:

Сапун "Млеко и мед"
Много дуго пре овога направила сам небројене туре овог сапуна, користећи исту рецептуру, али кувајући га, тј. топлим поступком. Погледајте како изгледа када се прави на овај начин (топлим поступком):

Сапун "Млеко и мед" направљен топлим поступком
Овако направљен има онај рустичан изглед, који се мени баш свиђа, са врховима као кором дрвета... Међутим, хтела сам да нешто променим, што у мом случају, као хобисти, то уопште није било тешко. Долазило је у обзир да променим само начин израде, док сам хтела, да сви састојци рецептуре остану исти. Искрено, стрепела сам од пчелињег воска. Ја га додајем у количини од 3% што није никакав проблем када се сапун кува. Међутим, код сапуна које радим хладним поступком, козје млеко додајем залеђено и оно прилично охлади уља која мешам, и бојала сам се да се восак на таквој температури не стегне и због тога не учествује у реакцији. Такође и мирисно уље "Млеко и мед" које додајем и од којег, због присутне ваниле, овај сапун добије овакву боју, уме да стегне сапунску масу кад се дода у вишку. Углавном, није ми било све једно... Међутим, ипак сам без неких нарочитих проблема успела да направим прву туру овог сапуна хладним поступком. Као што видите, излила сам га хоризонтално, преко пуцкетаве заштитне фолије, ради декорације:


Када је сапун у питању млеко и мед су стварно добитна комбинација. Због хидрирајућих својстава млека и меда обично, након коришћења овог сапуна, није вам потребан бутер или млеко за тело. Ја додам и мало крупно самлевеног овсеног брашна ради благог пилинга.  Погодан је за све типове коже а мени је омиљен за туширање.

Нисам сигурна да ћу се баш дуго заржати на оваквом изгледу, јер једном кад сам "преломила" и овај сапун почела да правим хладним поступком, не постоје ограничења кад је дизајн у питању. Па није ли у томе и драж израде сапуна, да се стално нешто ново испробава?

А која се варијанта вама више свиђа? Како би ви замислили да изгледа сапун са млеком и медом?

 Желим вам успешну радну недељу и срећно сапуњање!

11 коментара:

  1. Koja god varijanta da je, izgleda odlično! Ova novija ima samo jasniju asocijaciju na sastav sapuna. No, mene zanima koji se tebi više dopada, CP ili HP? Ne znam da li imaš pH indikatore, da uporediš vrednosti, bilo bi zanimljivo i to videti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni su oba draga, ovaj HP mi je nekako "prva ljubav". Verovatno se u buducnosti ponovo vratim na njega. Javljam ako sprovedem ovaj pH test!

      Избриши
  2. It looks great and it must be awesome to use with all those quality ingredients. :)

    ОдговориИзбриши
  3. I haven't used goat milk in a while, but I really miss the creaminess given by a soap made of goat milk. Thanks for reminding! Your soap looks great and honey makes a lovely combination with goat milk!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much Nat! I also left only couple of soaps with goat milk but always try to have them on my stock.

      Избриши
  4. Анониман7. јул 2014. 15:32

    Beautiful as always. I love the rustic look of your soaps and wish I had enough courage to make such soaps here.

    ОдговориИзбриши
  5. Both soaps are beautiful, Gordana! I love the honeycomb look - I like to use bubble wrap to get that effect in my CP soaps. The hot process looks so pretty and rustic, too.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I can't decide what version of this soap is my favorite, it seems that I will continue to make both of them :)

      Избриши
  6. Goco ti si pravi majstor kada je u pitanju vruć proces, i retko kad vidim da sapuni i po izgledu i po sastavu u brizi mogu da isprate tvoje. Tako da ja glasam za hot process look!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...