22. јун 2014.

Пенушаве "Лимун коцке"


Стигло је лето! Мада се то по времену не би могло наслутити ево још једне летње сезоне пред нама. Морам да признам да ја ове године баш и не пратим сезонске сапунске трендове. Некако нисам баш успела да се боље организујем и раније направим летњу сапунску "колекцију". Али, као што рекох, ни ове кише и облаци који су већ данима присутни, не помажу да се стекне прави летњи осећај и добије инспирација.
 
Али напокон сам, морам да признам после дуже паузе, засукала рукаве и направила један сапун. Хтела сам да буде лаган, освежавајући, ведрих боја, и тако су настале "Лимун коцке":

 

Рецептура је једноставна, базирана на маслиновом, палмином и кокосовом уљу где је као вишак масноће од 7% додато рицинусово уље. Да све буде лагано и у летњем фазону одлучила сам се да у овај сапун убацим и кокосово млеко. Техника рада са овим млеком је иста као и са козјим. Соду растворим у истој количини воде и у прохлађени раствор убацим залеђене коцкице кокосовог млека (погледајте почетничку инструкцију за узраду сапуна на овом линку). Раствара се лако а боја раствора остане светла.


Да ли сте икада до сада користили кокосово млеко? Кокосово млеко можете лако направити у сопственој варијанти (на интернету постоје многобројне инструкције на ову тему) али ја сам га за овај сапун купила. Срећом доступно је у радњама здраве хране и добро снабдевеним супермаркетима. Осим за исхрану кокосово млеко је доста заступљено и у козметичким производима. Интересантно је колико навода постоји када је у питању нега коже. Оно је богато витаминима А и Ц, калцијумом, гвожђем и природним протеинима који доприносе очувању глатке и блиставе коже. Због својих хидрирајућих својстава идеално је за суву кожу. Такође  се сматра да доприноси одржавању флексибилност и еластичност коже па је самим тим добар савезник у спречавању опуштања коже и бора. Можете га испробати као додатак маскама за лице. Мени је ово један од лакших а ефикасних начина да утврдим ефекат неког састојка.


А ево како је сапун изгледао тек извађен из модле:

Као и остали сапуни рађени хладним поступком и овај мора да одстоји макар 4 недеље пре употребе, тако да ће бити оступан негде средином јула. До тада се надам да ћу успети да направим још неколико тура сапуна са састојцима који су ми тренутно у плану: краставац, козји јогурт (ово ме је одушевило!), азуки пасуљ, лаванда.

Желим вал леп остатак викенда, успешну предстојећу недељу и срећно сапуњање!

12 коментара:

  1. Goco, divno i uredno, kao i uvek. Dobra ova žuta boja, u čemu je tajna?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Darinka! Sto se zute boje tice nema tajne :) To je boja za sapune, citavu paletu boja sam nabavila jos pre godinu dana ali ovo je prvi put da neku koristim. Bas mi se dopada I verujem da cu uskoro isprobati jes neku.

      Избриши
    2. Ja sam teškom mukom nabavila kozmetičke pigmente, sa zdravstvenim atestom i to namenjene za proizvodnju senki za oči. Ponašaju se odlično u sapunu. U stvari to su mice, ili već kako ih zovu.

      Избриши
  2. That's such a cheerful and happy soap, perfect for summer! Coconut milk is awesome in soap and does not discolor. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Silvia! Yes, I also like coconut milk in soap, such grate soap ingredient!

      Избриши
  3. Mene podseća na voćni kolač, baš neki onako letnji,......njam (ko o čemu, baba o uštipcima).
    Jesi li koristila TD, ovaj beli deo je baš beo (kao šlag, naravno,hihi)?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja bih jedno parce nekog dobrog, socnog, vocnog kolaca :) Jesam, stavila sam mrvicu TD, vidim da kako se susi ova bela boja pomalo tamni ali i dalje je belo. Svidja moi se kokosovo mleko kao dodatak, verovatno cu ga ponovo koristiti uskoro.

      Избриши
  4. I missed this one: great soap for summer, Gordana! Love the design, really beautiful!

    ОдговориИзбриши
  5. Beautiful soap, Gordana! Perfect for summer. I have some coconut milk set aside for soaping. I need to try it soon.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Jenny! Yes, coconut milk is really grate soap additive. It is worth trying!

      Избриши
  6. This is just... refreshing! Beautiful soap, Gordana. It's just a pleasure to see your latest works :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...