31. мај 2014.

Сапуни у новом издању

Сваки производ се мора упаковати а основна намена амбалаже је да заштити производ од спољашњих утицаја и очува му квалитет. Међутим не само то... Осим фунционалности битно је да амбалажа буде атрактивна. Због дизајна ме је, као купца, небројено пута привукла амбалажа која ми се некад чиниla да је атрактивнија од самог производа.

И ја сам на самом почетку доста времена посветила осмишљавању паковања за моје сапуне. После дугог размишљања и вагања одлучила сам се за једоставно одштамапане лабеле на папиру за паковање којима сам обмотавала сапуне.


Први сапуни су ми само били умотани у овај папир који сам додатно причвршћивала рафијом. Међутим, након извесног времена, овом паковању сам додала и целофан како би сапун дуже одржао свежину и био боље заштићен током транспорта и чувања.

 
Packed and ready!
 Али паковање еволуира! У последње време су ми ове траке од рафије баш досадиле и почела сам да размишљам о неком другом решењу. Осим естетског, ове траке су имале и функцију да лабеле причврсте око сапуна јер сам избегавала да користим лепак у те сврхе.
 
Иначе овај папир је баш погодан за руковање. Купујем га у великим табацима, сечем у формате А4 и касније на њему штампам као са регуларним папиром за штампање. Међутим, због његове високе порозности, било који нанос неког "лаганијег" лепка би био видљив док су "јачи" лепкови завршавали посао у врло малом наносу али су доста мирисали. То сам по сваку цену хтела да избегнем. Сва  ова ограничења су ми наметнула једино доступно решење а то је самолепљиви папир. На жалост, у књижарама које сам обишла, доступан је само у белој боји. То је и била основа на којој сам развила нове лабеле користећи Excel. Погледајте како су испале:
 
 
Као што можете видети боја на лабелама варира у односу на асоцијацију коју имам везану за састав сапуна. За невен то је наранџаста, за сапун са етарским уљем нане је зелена, а за сапун са медом је налик браонкастој. А ево и упакованих сапуна:
 

Мало другачија перспектива :) :



Поприлично једноставне лабеле, за које ми не треба читава вечност када пакујем сапуне, али ипак и довољно информативне. Што се лабела тиче за сада бих се зауставила на овоме мада верујем да ћу у их некој перспективи и даље развијати јер временом навиру нове идеје.
 
До тада, желим вам леп викенд и срећно сапуњање!
 

12 коментара:

  1. Анониман31. мај 2014. 11:17

    Pravo prolecno osvezenje, bas lepo :)
    Nikad ne bih pomislila da pravim etikete u Excelu :) no svaka cast, ipak su lepo ispale.
    Srecno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Magrit! Ja sam u pocetku koristila Word za etikete ali Excel je ipak laksi za formatiranje. I nije tako lose ispalo kad se uzme u obzir da su potpuno amaterska varijanta :)

      Избриши
  2. Oooo, going pro!!
    E, stvarno su super. Samo da znas i ja sam bila u istoj potrazi za samolepivim papirom proslih meseci, i nasla sam i u boji. Meni su boje nekako bile prejake, pa sam i ja uzela bele, ali ako si i dalje zainteresovana,pisi.
    Stvarno su skroz cool, like,like....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno Maja! Nekako mi je dosadila rafija I ovaj braon papir, makar za sada... Mada moram da priznam da mi uposte nije bilo lako da se odlucim na ovaj korak :)

      Избриши
  3. Nice new packaging, Gordana! I like your sticker labels and the cigar band. The whole look is pretty to look at and very functional too. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much Silvia! I am glad that you like it since your soap packaging is always inventive and cool! :)

      Избриши
  4. I love your new packaging, Gordana! The plastic protects the soap, and the stickers look so crisp and clean. Great job!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much Jenny! Indeed, packed like this soap is more exposed but fully protected.

      Избриши
  5. Love the new labels...they really add a polished look to your packaging! Definitely something that would make me stop and pick up at a store :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much Cee! It was so hard for me to decide to change packaging style, so different from my first one. But everything is about continuous improvement :)

      Избриши
  6. This packaging has something rustic .. love that you can' see' the soap! Beautiful, Gordana!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much Nat! Yes, I also like that soap is almost completely exposed. The next would be appropriate logo and soap stamp but it will take for a while...

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...