28. септембар 2013.

"Happy Pampkin" или сапун са осмехом


Недавно се појавила потреба да направим сапун за лице који би евентуално могао бити додатно помоћно средство у борби против акни. Са тинејџерима у кући и ово је један од аспеката са којим се треба позабавити J
Дуго сам размишљала које састојке да употребим, и док сам интернетом претраживала шта би могло доћи у обзир, етерично уље чајног дрвета се наметнуло као препоручено природно средство. Приписују му се дезинфекциона и умирујућа својства и да делује тако да не доводи до даље иритације коже. Без икаквог премишљања смо га купили и веома брзо испробали:


Постоји много начина примене овог етеричног уља а оно што се у нашем случају показало као ефикасно је следеће:

·        Директно наношење мале количине на акном захваћену кожу: ставите пар капи овог уља на памучни део штапића и уље нанесите на акном захваћену кожу. Овај поступак смо понављали неколико пута у току дана,

·        Додатно чишћење лица воденим раствором: у трећину чаше напуњене водом додајте пар капи етеричног уља чајног дрвета, намочите туфер за чишћење лица у њега и чисту кожу истрљајте овим раствором,

·        Маска за лице: пасту направљену од кашичице јогурта, куркуме, ним уља и пар капи етеричног уља чајног дрвета нанесите на чисто лице. Држите десетак минута, истрљајте и исперите млаком водом.

Не постоји чаробни штапић који ће преко ноћи решити проблем, јер свака кожа је прича за себе и њен изглед умногоме зависи од исхране и начина живота, али што се етеричног уља чајног дрвета тиче свакако га вреди испробати.
А сада и нешто о сапуну!

Што се употребе сапуна за лице тиче ја увелико користим неке које сам до сада наравила, нпр. „Невен“, „Жути ноћурак“ и „Лаванду“. Међутим овај сапун је требало да буде нешто мало другачији, да садржи и састојке за које се сматра да помажу код третмана акни.  Ево како је испао:
 
 
Одлучила сам да га направим од мешавине маслиновог, кокосовог, рицинусовог и ним уља (и то чак 10%). Додала сам мало куркуме, и мешавину етеричних уља чајног дрвета и лаванде.
За специјалан сапун и специјалан осмех J
 
 
Сапун има веома "егзотичан" мирис, и то због присуства ним уља које  је прилично доминантно и доприноси својим интензитетом мириса. Али мени се баш свиђа.

 
 
Наравно, сада остаје да сапун испробамо. Још увек се суши јер има велики садржај маслиновог уља али за пар недеља ће се већ наћи у купатилу.

Желим вам леп и пријатан викенд и срећно сапуњање!

10 коментара:

  1. Одговори
    1. Thank you so much Nat! It took for a while to persuade myself and use silicon molds but soaps turned out so lovely. It will be nice to meet some happy face in my bathroom soon :)

      Избриши
  2. What cute happy pumpkin soaps! I also have neem oil and tea tree that I plan to use to make therapeutic soaps. I am a little bit scared of the smell of neem oil though, but I am glad to know that you like your soap. Thank you for sharing!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Neem oil and EO of tee tree and lavender are really nice combination. I use 10% of neem oil but I think that even higher percentage would be acceptable. Maybe I "calibrated" my nose since I use neem oil as ingredient for face masks and hand creams :)

      Избриши
  3. So cute Jack-o-lantern soaps. Have not tried neem oil, but I´ve heard that it is very good for the skin. Tea tree oil is one of my favorite essential oils, mainly because I have oily skin.

    ОдговориИзбриши
  4. I've ordered the same mold lol... great for halloween!!!

    ОдговориИзбриши
  5. I love your happy pumpkins, Gordana! They are so cute. I have heard that tea tree is supposed to be good for acne-prone skin. I have oily skin, and I was thinking about making a facial soap with tea tree and activated charcoal. Maybe after I finish my holiday soaps ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Jenny! According to the experience I have with my daughter tea tree is really effective for acne. I also think that adding activated charcoal to soap will also be very good choice. Please share with us your project!

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...