17. август 2013.

Јесте ли за мало егзотике?

Ним уље (neem oil) ми је било дуго на листи жеља. Мада га је могуће набавити и код нас, јер доступно је између осталог преко разних домаћих сајтова за продају, код мене дуго није успело да дође на ред ... Али недавно, када сам због сасвим других ствари свратила до радње здраве хране где повремено купујем, видела сам га и одушевила се! Не сећам се да сам до сада овако лако успела да набавим неки жељени састојак.

Па зашто ми је ово уље привукло пажњу? Читајући о њему наишла сам на доста информација, а када је у питању нега коже, наводи се његово благотворно дејство по питању спречавања кожних инфекција, поспешивању зацељивања рана, ублажавања симптома акни, псоријазе и екцема... Да не наводим више, али за мене су ове карактеристике биле сасвим довољан разлог да га набавим и испробам га – како ја тако и неки од мојих укућана који се муче са атопијским дерматитисом.

Уље сам прво испробала као састојак креме.

Крема са ним уљем

Следила сам рецептуру коју је великодушно поделила Tanya власница Lovely Green блога. 

А ево и рецепта:

10 г ним уља
40 г ши бутера
30г какао бутера
20 г рицинусовог уља
10 г бадемовог уља.

Намерно сам изоставила додатак етеричног уља (мада верујем да би се етерично уље лаванде јако лепо уклопило) ради смањења ризика од могућих реакција коже захваћене дерматитисом.

Сам поступак израде креме је врло једноставан. Прво отопити бутере (ја то радим у микроталасној водећи рачуна да се не прегреју) а након тога додати остала уља. Промешати, оставити у фрижидер ради прохлађивања а затим наставити са мешањем и крема је готова! Што се мириса тиче, а верујте ми да ово уље баш мирише, у овој креми се на крају осећа као блага нота белог лука (мене подсећа на грашак са белим луком) која јако брзо изветри након наношења.

Задивила ме је глаткоћа и размазивост ове креме! Овај однос бутера и уља у рецептури даје производ који је јако лепо размазив и при ниским температурама. У сваком случају представља добар потенцијал за даље пробе и комбинације уља.

Што се ефеката на атопијски дерматитис тиче тиче ту не бих могла у потпуности да потврдим  делотворност мада је било периода када су се симптоми у потпуности повукли. На првом месту због тога што моја ћерка и није баш доследна у примени. Верујем да чак и најделотворнији препарат, кад се не користи редовно, што је код нас случај, не може да произведе добре резултате. Али оно што могу да потврдим из личног искуства је да крема тако фино омекша кожу и сигурно ће бити међу производима које ћу имати на залихама кад наступи хладно време.

И још једно искуство везано за ово уље. Као састојак маске за лице је стварно изузетно!

Маска за лице са ним уљем

Маску сам направила користећи следеће састојке:

1 кашичица меда
1 кашичица ним уља
око 1 кашичице куркуме (по потреби да се направи паста погодна за размазивање).

Држати на лицу десетак минута и испрати млаком водом. Ова маска изузетно прија сувој кожи мог лица.

Могу на крају само да додам да ми је баш драго што сам успела да испробам ним уље. У плану ми је да са њим направим и сапун за лице, вероватно са куркумом јер тако добро иду заједно, али о томе неком другом приликом.

У случају да сте и ви расположни за мало егзотике верујте ми да ће вам је ним уље сигурно пружити.

Желим вал леп викенд и срећно сапуњање!

12 коментара:

  1. This looks like a good treatment cream, Gordana, with those gorgeous ingredients. Thanks for sharing the recipe!
    Can't wait to see you neem&curcuma soap for face!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Yes indeed, this cream is easy to make, it has grate consistency and my dry skin really loves it!

      Избриши
  2. Kad sam prvi put čitala o Neem ulju,pisalo je 'Neem- čudotvorno drvo'. Zapanjila sam se kakve sve karakteristike mu se pripisuju. Ja sam takodje,imala ekcem,uglavnom na rukama,ali već godinama ga nemam. Jeste da je najvažnije to što koristim mašinu za sudove,ali verujem i da su sintetički tečni sapuni imali takodje svog udela u pojavljivanju tog nezgodnog svraba,koji lako prelazi u crvenilo,ispucanu kožu i najzad ranice. Ja sam očigledan primer koliko štete nanose sintetički deterdženti.
    Drago mi je što si pronašla svoj recept,ali bi bilo najbolje pridržavati se učestalosti u korišćenju. Stvarno se nadam da će pomoći!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ova krema je bas dobra! Ja imam suvu kozu i tako je fino omeksa a nanosi se bas lako. Sto se doslednosti u primeni tice mojoj cerki, koja je tinejdzer i vecinom oslobodjena kucnih obaveza vezanih za sudoperu, mazanje problematicne ruke i nije bas na vrhu prioriteta. Ali nadam se da ce se to uskoro promeniti...

      Избриши
  3. The cream and face mask sound very nice, Gordana! I haven't tried neem oil yet, but I've heard wonderful things about it. Thanks for sharing your recipes!

    ОдговориИзбриши
  4. This cream looks wonderful Gordana! So is there no liquid in the cream, just oils and butters? It looks so creamy and soft!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Yes, there is no liquid, just oils and butters, so that there is no preservative needed. I like how it is easy applicable even during cold time. This oil and butter ratio provides really good potential for further experimenting with other oils.

      Избриши
    2. Great thanks Gordana, I'll have to give this a try! :)

      Избриши
  5. Одговори
    1. I ja se nadam da ce biti uskoro, toliko je toplo ovih dana da mi nedosataje energije za pravljenje sapuna, ali nadam se da cu se uskoro vratiti u formu :)

      Избриши
  6. Neem is such a wonder oil! Gorgeous cream, Gordana, and wonderful texture, I could swear it contains water!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...