14. децембар 2012.

Цимет и мед

Има ли шта лепше него у ове ледене зимске дане попити чај заслађен медом... Али како стоје ставри ја ћу изгледа у мој почети да додајем и цимет. Можда ви већ конзумирате мешавину цимета и меда али ја признајем да сам тек недавно открила због чега је називају магичном.

Може се пронаћи прегршт информација везаних за делотворност цимета и меда али ево шта је мени било најзанимљивије:
  • Јачање имунитета: редовном употребом јача имунитет и успешно штити од вируса и бактерија;
  • Дуговечност!: једну кашику цимета и четири кашике меда прокувати у шољи воде, пити током дана четири пута дневно. Кожа ће такође бити мекана и свежа и одложиће се настанак бора;
  • Против умора: помешајте пола кашике меда и пола кашичице цимета у чаши воде. Свакодневно конзумирање овог напитка повећава виталност у року од недељу дана;
  • Помаже смањењу тежине: комбинујући напитак од цимета и меда са здравом исхраном и вежбањем може се обезбедити још бржи губитак тежине;
И да не набрајам више. Дефинитивно сам донела одлуку да цимет почнем да конзумирам у већим количинама а не само у пити од јабука или сутлијашу.

А што се неге коже тиче ја сам ндавно испробала маску за лице од цимета, меда и морског орашчића.


За ову маску вам је потребно:
1 кашичица меда
1/2 кашичице цимета
1/2 кашичице морског орашчића.

Треба да се добије густа маска коју наносите на лице и оставите да одстоји око двадесетак минута (морам да признам да ова мешавина мирише фантастично и толико делује примамљиво да сам се једва суздржала да је не поједем). Након испирања, чини ми се, кожа буде препорођена. Фином текстуром цимета могуће је урадити благи пилинг лица а мед кожи обезбеђује неопходну влажност. Ја имам суву кожу али након ове маске није уопште било потребе да наносим крему.

Наравно да нисам одолела да мешавину меда и цимета убацим и у сапун који сам направила пре више од месец дана. Погледајте како је испао:

Сапун "Мед и цимет"
Уз стандардна уља која користим овом сапуну сам додала козје млеко, пире од бундеве и ши бутер. Рекло би се идеалан сапун за ове хладне зимске дане.


Желим вам леп викенд и срећно сапуњање!

14 коментара:

  1. I bet that smells like xmas! I have to try that tomorrow after the sauna. Did you use any fragrance in the soap?

    ОдговориИзбриши
  2. That soap looks so nice, warm and spicy for sure...the addition of goat milk, honey, pumpkin and shea butter would make it so nice! I love the pattern/colors of the soap.

    ОдговориИзбриши
  3. Znas da sam sinoc pravila sapun sa f.o. kokos+ cimet (moj blend)? Kokos mi je bio previse jednolican,sam cimet prejak, a kombinacija je trebalo da bude pogodak! Verovatno bi i bila, da nisam onda prosula pola od f.o. kokosa!(By the way, to nije jedini baksuz koji me je sinoc poterao). Dodala sam od druge vrste kokosa,koji nije isti kao taj prvi, a za sad sapun mirise vise na cimet.Nadam se da ce da 'odlegne' tokom vremena. A ako nadjem jedan fajl u kompjuteru o medu i cimetu,poslacu ti.
    Sve je to super, ali ja jos nikad nisam uspela da se pridrzavam nekog svakodnevnog tretmana, tj.kure. Svaka cast onom ko to uspeva, a i tebi na ovom sarenom sapunu.Svidja mi se swirl, jel to spoon swirl?
    A i masku cu makar da probam i meni treba malo hidratacije koze od ovog grejanja unutra i hladnoce napolju.
    Hvala za recept, javljam utiske!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nekad stvarno kad krene sa malerima... Ali verujem da je sapun super ispao. I ja se spremam da uskoro zasucem rukave i napokon napravim neki sapun.
      Kad dodje do konzumiranja prirodnih preparata i meni nedostaje doslednost. Krenem, bude super a onda dignem ruke. Ali nekako mi se cini da ipak par minuta dnevno moze da se izdvoji za sebe (tj. petnaestak minuta nedeljno ako stavljamo masku za lice).

      Избриши
    2. Aha, Majo naisla si na kokos. Sveti Gral u sapundzijskom svetu. Do sada nisam naisla ni na koga ko je otkrio verno MU kokosa. Najveca nevolja je sto uvek sadrze puno vanilina, a niko ne moze da poveze braon sapun sa kokosom, bas ne ide. Javi ako je ta tvoja kombinacija dobitna!

      Избриши
    3. Hi,hi,pa stavis f.o. cimeta i onda ide!
      Videcemo sta ce biti, pola ture je otislo u 'recycling', nekako mi se nije svideo swirl, ali vec je potamnelo. Ima tu i TD, nisu lose boje, zasad.
      Nova tura-nova avantura! Veceras napravljena sa drugim f.o. kokosa (nije bilo dobro kao ono prvo,prosuto),pa cemoi to videti.

      Избриши
  4. Divan sapun kao i uvek! Mogu da zamislim kako mirise.Uspela si da napravis sare. Super su ispale. Sto se tice kombinacije meda i cimeta evo vec sest meseci svako jutro uzimam uz dorucak i sumnjam da ce mi ikad dosaditi. Puno pozdrava!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Marija! Ja izgleda nisam dovoljno istrajna jer sam krenula, pilo jedno dve nedelje a onda zabatalila... Hvala sto si podelila svoje iskustvo jer me je podstaklo da i ja nastavim.

      Избриши
  5. Goco, inspirisali ste me. Uprvo sedim i pijuckam kafu sa cimetom, nekako bas ide uz zimski smek. BTW, moji sapun cimet-pomorandza je uvek dobro prolazio kod korisnika. Ima nesto u tom cimetu...

    ОдговориИзбриши
  6. Izgleda da stvarno ima. Kazes cimet i narandza... deluje mi bas neodoljivo. Mozda bi to mogla da bude neka letnja varijanta:)

    ОдговориИзбриши
  7. I love the rustic colours you got, Gordana! Your soap looks so yammy! I just love goat milk in soap :)
    Wish you a lovely we!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...