26. август 2012.

Шта на + 40˚С?

Интересантно је да су, иако је скоро крај авуста, температуре и даље прилично високе. Ове недеље је скоро  свакодневно +40˚С и једини су спас мало свежије ноћи (мислим кад их упоредим са онима у јулу) и клима уређаји. Не знам за вас, али ја овако високе температуре баш тешко подносим. Далеко од тога да ми прија зима али по оваквим врућинама баш тешко функционишем... Кад дођем с посла чини ми се да немам ни трунке енергије, и радим само оно што је нужно нпр. да скувам ручак и понеки неопходан посао по кући. Онда сачекам да падне мрак па идемо у кратку шетњу или са пријатељима попијемо кафу, тек да се направи разлика... Једном речју једва чекам да мало захлади.
Стога сам скоро све активности по питању прављења сапуна ставила на чекање тj.put on hold” како би се популарније рекло. Мада се спипак сапуна које желим поново да правим или неке које бих да тестирам из дана у дан продужава једноставно видим да сада за то није прави тренутак. Али зато не престајем са осмишљавањем и планирањем... Наиме, већ неколико месеци размишљам да направим другу врсту производа за тело а да није сапун. Мислила сам да оног тренутка кад набавим неки бутер (а сада имам и какао и ши бутер на мојим залихама састојака) врло брзо ћу смућкати и неки лосион/бутер/крему за тело. Међутим то се још увек није десило. Све до сада...
И поред тога што постоји прегршт доступних рецептура за негу тела ја сам хтела, као тотални почетник, да испробам нешто потпуно једноставно а што би такође нашло конкретну примену код нас у породици. Зато сам се одлучила да направим балзам од ши бутера и уља жутог ноћурка за који сам прочитала да је добар за кожу склону атопијском дерматитису. Ши бутер је нарочито ефикасан хидрирајући састојак због садражаја многих масних киселина које су неопходне да се одржи влага и еластичност коже. Уље жутог ноћурка се такође препоручује, као природни извор гама линоленске киселине, јер делује противупално а при том нема нежељених дејстава.
Потребна опрема и материјал за овај подухват:
·         прецизна вага
·         мини штапни миксер
·         2 посуде за мерење
·         посуда за балзам
·         50 г ши бутера
·         25 г уља жутог ноћурка
Процедура ја крајње једноставна: након мерења састојака у појединачним посудама ја сам ши бутер отопила у микроталасној.
Мерење ши бутера
Након тога сам га помешала са уљем жутог ноћурка користећи мини штапни миксер. Руку на срце нисам баш сигурна да је овај миксер неопходан узимајући у обзир добру мешљивост ових састојака.
Мућење балзама

Затим сам га пребацила у посуду за чување балзама. Све је било готово за десетак минута (укључујући и распремање лома који сам направила).
Балзам од ши бутера и уља жутог ноћурка
Намерно нисам хтела да балзаму додајем никаква етерична или мирисна уља у жељи да кренем са што једноставнијом рецептуром. За сада се лако наноси и размазује. Видећемо како ће се показати кад крене јесен и хладнији дани (што из перспективе ових тропских врућина делује јако далеко) и кад кожа почиње више да се исушује а галвни конзумер ће бити моја ћерка која муку мучи са дерматитисом на длану десне руке.

Иако су сапуни мени главни фокус, не видим да ће се у некој даљој перспективи то променити, у задње време ме такође интересују производи које могу да направим од састојака који су ми на дохвату руке а који за негу коже могу чуда да направе (нпр. маске за лице на које сам се у задње време баш навукла)  па претпостављам да ћу и то искуство у догледно време поделити са вама.

Да ли можда имате ви неки омиљени рецепт производа за негу који правите у кућној варијанти? Каква су ваша искуства?

Желим вам све најбоље и срећно сапуњање!

6 коментара:

  1. Probajte da hladite mesavinu. Tri puta u frizider, pa mikser, pa nazad u frizider. Onda na kraju isapdne kao sne od belanaca a volumen se udvostruci. Na kozi pruza senzaciju razmazanog slaga. :)
    Ne znam ima li svrhe da uopste spominjem kako ja najvise volim da pravim sapune? :) Ako nisu sapuni, onda razlicite varijante pilinga za telo i lice.

    ОдговориИзбриши
  2. E,kao prvo,ne nalazi razne izgovore, te vrucina, te umorna si, nego si bacaj na posao,imas mnogo f.o. za testiranje.GOT IT?
    A sad na temu. Nisam pravila balzame, ali jesam butere, i to: body butter bar i whipped shea butter.
    Prvi sam pravila jos pre leta, a drugi nedavno. Body butter bar sam znala i sta je i kakav je osecaj koristiti ga. Medjutim, whipped shea.... Moj whipped shea se razlikovao od bazicnog recepta koji sadrzi samo shea i kokosovo, jer sam mu dodala i jojobino ulje i vitamin E. Namerno nisam dodavala mirisna ulja, a etericna nisam imala, pa sam ga ostavila 'plain'.Kad budem imala kvalitetna etericna ulja, napravicu neki anti-celulut miks od njih, da korist bude visestruka. Sta da kazem, a da ti opisem tu divotu? S obzirom da nema vode, reklo bi se da ce masa (male kolicine) ulja i (velike kolicine) butera biti teska za letnje mesece. Medjutim,ni traga od onog osecaja tezine i masnoce na kozi, cak ni danju. Osecaj je neverovatan, a i samo nanosenje je takodje pravo uzivanje. Kao da mazes slag. Obavezno probaj!
    Divna je prirodna kozmetika, i mene sve vise magicno privlaci da muckam kremice, putere i slicne 'poslastice'. U sklopu toga je i aromaterapija, koja bi obogatila sve moje 'mazalice' i dala im i terapeutsku svrhu.

    Pozdrav i nadam se da sada uzivas u vremenu! Ja da!

    ОдговориИзбриши
  3. @Ksenija: Puno hvala za ovaj trik. Sigurno cu isprobati sledeci put ali tek kad utrosim ovaj balzam jer ne mogu da zamislim da i ove mazalice imam u ogromnim kolicinama na zalihama - kao sapune:)

    @Maja: Ti si bas vredna! Ja zbog ove vrucine ja udjoh u neku apatiju i ni makac. Nadam se da cu se uskoro i ja razvredneti ali cini mi se nista pre septembra. I mene zanima kakav je whipped shea i sigurno i ja nesto slicno pravim uskoro.

    ОдговориИзбриши
  4. Kao što reče Ksenija,mućenje običnim mikserom,pa u frižider,pa opet tako nekoliko puta i -dobiješ šlag! Interesantno da smo obe upotrebile istu reč,a kada sam ja pisala komentar bilo je 0 komentara!
    Ovaj moj način je lakši i brži,jer ne vraćaš u frižider,a dobiješ isto,ali oba zahtevaju veći procenat čvrstih ulja naspram tečnih,recimo 75- 80%.
    Tako se spremam i da napravim whipped sapun,ali tek kad isprobam sva ova f.o.,da bi imala jasniju sliku kako se ponašaju u c.p.
    Jedva čekam da razmenimo iskustva o njima,a septembar je za neki dan,pa..... No excuses afterwards!

    ОдговориИзбриши
  5. uh, nezgodne ste: ne excuses..... a ja se vec nedeljama kanim da nekako nabavim osnovne sastojke.... cak ni NaOH ne mogu da nadjem u Beogradu u slobodnoj prodaji.... za ulja ce vec biti lakse....ali evo oktobra a ja jos nisam pocela....
    :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kao i u mnogim drugim stvarima u zivotu svaki pocetak je tezak:) Samo kad se setim koliko je meni trebalo da nadjem osnovne sastojke, za neke pravi podvig. Ali, jednom kad se krene...

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...