27. септембар 2012.

Бели као снег, тврди као камен

Не, није у питању никаква загонетка него просто асоцијација везана за слани сапун који сам недавно направила. Већ дуже време га имам у плану али тек сам се недавно бацила у акцију.

Читајући доступна искуства о сланим сапунима сазнала сам да је сапун са додатком соли мало специфичан у односу на „регуларне“ сапуне тако да сам ове веома корисне информације узела у обзир док сам се бавила планирањем рецептуре. На првом месту со сузбија пенушање тако да би препоручена количина кокосовог уља, познатог по томе да доприноси чврстини и пенушавости, била 50 -100%. Међутим, додато у оваком високом проценту кокосово уље у сапуну може исушити кожу те је стога препоручени вишак масноће 10 – 20%. Што се тиче укупне количине соли она се може додати по жељи па чак и до 100% тежине уља која се користи у рецептури.

Ја сам одлучила да пробам рецепт са 20% вишка масноће у виду ши бутера и 75% додатка морске соли. Све у свему испод је рецептура за моју тест пробу сланих сапуна, сасвим довољна за два сапуна:
80 г кокосовог уља
20 г ши бутера
16 натријум хидроксуда
38 г воде
75 г морске соли.

Што се саме технике израде тиче иста је као за било који други сапун који се прави хладним поступком. Треба само повести рачуна о брзини јер са овако високим садржајем кокосовог уља сапун се мућењем стегне веома брзо па стога треба узети у обзир време које је потребно за додатак соли и њено мешање са сапунском масом.
"Слани сапуни"
Сапунску масу сам излила у 2 појединачне модле тако да ми је било лако да их извадим, што сам могла и већ после неколико часова.
Бели као снег, тврди као камен
Осим што се коришћењем сланих сапуна може приуштит "спа" доживљај у кућној варијанти, због соли коју садрже, сматрају се природним детоксикатором а такође се сматра да побољшавају циркулацију. Мени остаје да пробам па да и ја поделим своје искуство ...

Желим вам леп викенд и срећно сапуњање!

9 коментара:

  1. Hmmmm,opet noviteti! Bravo!,
    Jedva cekam da ga isprobas, niko mi jos nije rekao kakav je taj dozivljaj.

    ОдговориИзбриши
  2. So pretty! I have never tried a salt soap, please let us know what it is like when you use it!

    ОдговориИзбриши
  3. @St.Maja, Iskreno govoreci jedva cekam i ja. Toliko sam dobrih ocena procitala o njima da me bas kopka kakvi su zapravo!
    @Cee Gee, I will share may experience for sure! Even though I red so many positive reviews about salt bars I am so curios to find out myself…

    ОдговориИзбриши
  4. Your white soaps are beautiful!
    I have not worked with slot for some time but after seeing your post, I may make some salt bars again. Thank you for the inspiration!
    Maya

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. @Infusionblog, Thank you Maya!Those are actually my first salt soaps. I hardly wait to try them since I red so much about them.

      Избриши
  5. A nisi nam rekla za f.o! BTW, miriše odlično!

    ОдговориИзбриши
  6. Super vam izgledaju sapuni..samo da pitam da li si buter dodajete u trag ili sa ule zajedno otopljeno? Taj deo mi nikako nije jasan..

    ОдговориИзбриши
  7. Super su vam sapuni..samo da pitam da li si buter dodajete u trag ili sa uljem zajedno?
    hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Otopljeni si buter dodajem u trag kao visak masnoce. Hvala na komplimentu i dobrodoslni na blog!

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...