16. август 2014.

Слани сапун

 
Напокон дође и слани сапун на ред да га у неком новом светлу прикажем на овом блогу. Слане сапуне правим већ дуже време и увек се трудим да имам по који комад при руци. За мене су они једни од оних луксузних сапуна који без грешке направе прави спа ужитак током купања. Избор састојака је такав да праве густу и кремасту пену а због високог садржаја морске соли одраде тако благ пилинг остављајући кожу меканом и глатком.

Ево како у последње време изгледају моји слани сапуни:


Мало и о рецептури. Да би оваква враста сапуна добро пенила обично се прави од кокосовог уља. Али да би се избегло исушивање коже израђују се са великим вишком масноће који иде и до 20%. Ја обично додам ши бутер јер се показало да се баш добро комбинује са кокосовим уљем. У овој тури сапуна има и мало рицинусовог уља које се баш добро показало.

Ко дуже прати овај блог сигурно се сећа и рецептуре коју сам својевремено поделила за слани сапун. Можете је погледати на овом линку.


Морам да признам да је израда сланих сапуна за мене и даље изазов. Због високог садржаја кокосовог уља и соли сапунска маса се стегне веома брзо. Ако се излије у модлу облика "векне" потребно је тачно проценити тренутак када је набоље овај сапун извући из модле ради сечења (што је обично пар сати након изливања). У супротном, сапун би касније био или превише тврд али и крт и задао би велике главобоље током сечења. Зато ја и даље радије користим појединачне силиконске модле када га правим. А зашто да не, јер тренутно их се толико накупило да је ово сјајна прилика да их искористим :)

 

Желим вам леп и релаксирајући викенд и срећно сапуњање!

6 коментара:

  1. I am still to try a real salt bar but your work is very inspirational! I will try your recipe as soon as I get some time on my hands.
    Love the shapes of the above soap bars - so pretty, somewhat girlish, cute!
    Maya

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Maya! Yes, salt bars are really worth trying. I always try to have some available bar. When using it I have a spa feeling in my bath :)

      Избриши
  2. I love salt soap! I'm glad you tried it, it looks great, and makes the skin so soft....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Iulia! Yes, it is amazing how soft skin feeling this bars provide.

      Избриши
  3. Evo vec celo leto koristim samo slani sapun sa himalajskom soli za lice. Nekako mi zaista prijaju licu leti i prilicno sam im verna (sto je bas tesko,lol). I ja ih izlivam u individualne modle, pa ne mislim na trenutak secenja, a i nekako su mi lepsi tako. Kao npr. ovi tvoji- savrseni mali penusavi kolacici! Izlgeda da koristimo slicnu recepturu, tako da mi je jasno zasto ih i ti volis.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Maja! Mislim da je ova receptura bas pun pogodak. Ovi sapuni su I meni OK i ne isusuju moju suvu kozu. Himalajsku so jos nisam probala ali nadam se da cu uskoro :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...