7. јун 2014.

Свет бутера и уља: конопљино уље

Кад се крене са израдом сапуна, осим што почнете да учите о техници израде, полако кренете да се упознајете и са састојцима које користите. Махом су то биљна уља и бутери и као сапунџија их сагледавате кроз процес сапонификације и како ће својим својствима, онако сапонификовани, дати одређен и јединствен квалитет сапуну. А онда, направите корак даље, и нађете се у свету балзама, бутера, пилинга, крема...Основа свих ових производа су бутери и уља, где се пожљиво креираном рецептуром уз адекватне додатке, добије финални производ јединствених својстава. И оно што је најинтересантније, али искрено и највећи изазов, је одредити праву меру, тј. однос између састојака, како би кожа лепо могла да их упије, уз максимали бенефит.
 
Направила сам мало дужи увод али у плану ми је да почнем мало детаљније да описујем састојке које користим и пренесем моје искуство и запажања о њима. Када сам недавно организовала наградну игру (можете погледати на овом линку) један од коментара читатељки ме је инспирисао да кренем у овом смеру. Искрено, не планирам да се удаљим превише од сапуна, јер они су и даље мој главни покретач, али није на одмет поделити информације и разменити искуства.
 
Без икаквог претенциозног разлога у овом посту представљам вам конопљино уље. Као обичног потрошача ово уље ме баш и није привукло из прве, али трагајући за
информацијама на интернету, о уљима погодним за суву кожу, многе моје претраге су водиле баш ка овом састојку. Изузетно су ме, у позитивном смислу, изненадиле информације до којих сам дошла...
 
Конопљино уље је богат извор аминокиселина укључујући и есенцијалне. Садржи есенцијалне масне киселине, омега 3 и омега 6, и то у односу за који се сматра да је оптималан за људско здравље. Такође је ризница витамина  A, B1, B2, B3, B6, C, D i E.
 
Ја сам га прво испробала у кремастом пилингу за тело. Ево како је испао:
 
 

Обратите пажњу на боју! Хладно цеђено конопљино уље има зеленкасту боју и мирис на орашасте плодове. Ја сам га у овом кремастом пилингу помешала са ши бутером и интересантно је како овај производ и даље има ову лепу, природну, зеленкасту боју. Уље конопље кожа веома брзо упије и мислим да је комбинација са ши бутером прави избор, макар када је сува кожа у питању.

Интересантан податак је да ово уље не зачепљује поре. Заправо, на скали од 0 до 5 рејтинг му је 0 (0 значи да не зачепљује поре а 5 да изузетно зачепљује поре, такозвани comedogenic ratings). Зато се ово уље препоручује као састојак производа намењених за кожу склону акнама. Поврх овога ово уље даје кожи еластичност и мекоћу и препоручује се као састојак производа намењених третману псоријазе и екцема.
 
Већ дуже време увек при руци имам чврсти бутер за тело. Овај који вам престављам садржи уље конопље, какао и ши бутер и пчелињи восак:
 

И на крају, мада је можда логичније било да са овом препоруком почнем представљање овог уља на самом почетку поста, могу да вам кажем и да је веома укусно! Повремено га додам у салату од свежег поврћа и баш да неки леп шмек. Добра вест је и да се релативно лако налази. Када будете следећи пут посетили неку радњу здраве хране верујем да ћете га пронаћи па размислите, свакако се ради о уљу које вреди пробати!

Желим вам леп релаксирајући викенд и срећно сапуњање!

8 коментара:

  1. Wow, the natural color of that scrub is amazing, I bet it feels wonderful! The solid body butter looks great too, I love that mold! I don't think I have ever tried hemp oil (in soap or on food!) but you've inspired me!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. It was also the first time for me to try it and it is really grate! I've seen many soap formulations with hemp seed oil but I've not soaped with it so far. I really recommend to use it in emulsified sugar scrub combined with shea butter. This combination is really grate for dry skin.

      Избриши
  2. The scrub and solid body butters both look awesome! I have heard lots of great stuff about hemp oil and its properties. I'll have to check it out someday!

    ОдговориИзбриши
  3. Thank you for teaching us more about hemp oil Gordana. It sounds like a wonderful product and like Cee, you've got me thinking of going out and getting some now. We have hemp seeds in the house, but to have it in oil form would also be a good thing.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Yes, hemp oil is really worth trying in body products but I can tell you that it is also grate salad additive :)

      Избриши
  4. Odličan post, Goco! Pošto se moja lista željenih ulja malo smanjila (stigla dugo ocrkivdna ulja- agran, makadamija, šipak..), sada će i konoplja doći na red. Sigurno se neću smiriti dok ih sve ne nabavim. BTW, Srećan Rodjendan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bravo za sva ova ulja koja si navela! Sva su I meni na listi a narocito me kopka da probam ovo ulje od sipka. Obavezno podeli utiske kad krenes da ga koristis! Hvala za cestitke :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...