22. децембар 2013.

Направите сами балзам за усне

Поново на заједничком задатку: Теа, моја ћеркица, и ја!
 
Недавно ме је замолила да направимо балзам за усне. И ето, нас две заједно у кухињи (што морам да признам да је права реткост).
 
Овај балзам смо направиле по следећој рецептури:
 
20 г пчелињег воска
10 г рицинусовог уља
30 г бадемовог уља
15 г какао бутера
25 г ши бутера
пола кашичице меда
1 кашичица мириса јагоде (мада, да сам се ја питала, мирис не бих ни додавала).


Поступак је једноставан. Све састојке, осим меда и мириса, истопити у одговарајућој посуди. Ја у шерпицу са водом ставим посуду у којој су ми састојци, загревам и мешам. Потребно је стрпљење па је препорука да восак уситните што више да би се брже отопио. Мешати, мешати, мешати... Након отапања свих састојака сачекати да се мало прохлади и додати мед и мирис. Помешати добро и балзам сипати у одговарајуће посуде. Ја сам имала ове стикове при руци али било која друга одговарајуће посуда је такође у реду.
 

Ни лакшег рецепта ни бржег пројекта! Један савет: поведите само рачуна да вам масе не буде превише топла када је сипате у стикове. Тада је прилично ретка и почеће да цури из стика и направи вам додатни посао око чишћења, мени се то десило, али када се мало прохлади згусне се и онда нема проблема.


Одакле "Thea to You"? Заправо ове балзаме смо направиле као поклоне Теиним другарицама. Одатле и овај назив и етикете које смо такође саме направиле. Требало је мало времена али мислим да се на крају баш исплатило. Надам се да ће у њима уживати макар делић онога колико смо и нас две док смо га правиле.

Желим вам успешну предстојећу радну недељу и срећно сапуњање!

12 коментара:

  1. Thank you for the recipe, Gordana! I have the whole year next year to try my hand at making lip balms. :) Those are very pretty labels you made.
    Hope you have more together time in the kitchen with your daughter. That must be really fun for both of you.
    Happy holidays! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. It was big fun to work together with my daughter I only wish we could spend more time together!
      It seams that we have the same goal for 2014. I also decided to experiment more with salves and whipped butters, so it seams that both of us will have big fun! I also whish you all the best and Happy holidays dear Silvia!

      Избриши
  2. Preslatko! Sva se istopim kad pročitam tako nešto. Nadam se da će im se svideti poklončić :).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Marija! I ja se nadam da ce im se svideti, ali cak i ako ne makar smo se nas dve super provele praveci ga :)

      Избриши
  3. The recipe sounds good, Gordana!
    I hope you enjoyed these precious moments togheter with your daughter.
    Have a nice week!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Nat! This is one the recipes that never let you down! I whish you also nice week!

      Избриши
  4. Odlično Goco! Da znaš da sve više uživam u fotografijama, ne znam da li si promenila aparat, ali svakako me svaki novi post i vizuelno oduševi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Ksenija! Mada ovaj aparat koji koristim imam vec godinu dana I dalje se mucim i ucim da napravim dobre fotografije. Ali posle ovakvog komentara, na kome sam ti bas zahvalna, sam sigurana da sam na pravom putu!

      Избриши
  5. Oh My God! I love the look of those lip balms, Gordana! Very nice labels:) I just made some lip balms myself and I know how hard it is to design labels so small ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Iulia! Yes it was not easy at all to design it but finally I was glad with the outcome!

      Избриши
  6. I really like the labels Gordana! They are a great complement to the lip balms. Strawberry scented sounds fabulous, I'd be re-applying the lip balm all the time just to smell it.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much Monica! It took a while to create those labels but the effort was worth of it.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...