14. децембар 2013.

Сапун са циметом и медом

Ово је требало да буде један прави јесењи сапун. Нагласак је на требало зато што баш није испао како сам првобитно хтела, бар што се састојака тиче.

Када су се јесенас појавиле прве тикве на пијаци купила сам једну само са намером да је употребим у сапуну. Већ сам до сада користила тикву у сапуну, међутим обарену, у виду пиреа. Са овом сам имала сасвим другачији план: да је исцедим и свеж сок убацим у сапун израђен хладним поступком.

Прилично сам се намучила док сам је исекла и ољуштила (за тај део је обично задужен мој супруг али тада није био код куће). Била сам пресрећна што сам успела да обезбедим довољну ољуштену количину, без икаквих посекотина или других повреда, и брзо сам је убацила у мултипрактик да исцедим сок из ње. И ту се и завршава ова прича. Обично цеђење у мултипрактику буде веома лако и брзо и траје краће него време које ми је потребно да га оперем након операције цеђења. Али са овом тиквом није било никаквих резултата. Принос је био потпуно поражавајући: десетак бледо наранџастих капи на дну посуде.

Међутим, решеност да тог дана направим сапун је превагнула над разочарењем. Да би реализовала идеју која ми се врзмала у глави исцедила сам пар свежих шаргарепа и добила предиван наранџасти сок (скоро 100 мл, што је било и више него довољно) и онда сам се бацила на посао! Погледајте како је испао сапун:


Ако ништа друго онај напор са почетка се исплатио! Задовољна сам како је сапун испао, нарочито кад узмем у обзир сав труд око састојака и прорачуне које сам одрадила пре израде. Прво сам умутила сапунску масу са содом коју сам растворила у минималној количини воде. Затим сам маси додала етерично уље и вишак масноће у виду какао бутера. Масу сам поделила на два дела (један део је био 1/3 а други  2/3 од тежине). У први део сам додала козје млеко а у други сок од шаргарепе. Од наранџасте масе сам одвојила део у који сам додала мед и цимет.


Масу сам наизменично ређала кашиком по модли. Ни једноставнији начин за шарање ни бољи ефекат...

И на крају мирис, од чега је заправо и све почело. Набавила сам недавно етерично уље цимета и могу вам рећи да мирише очаравајуће. Имала сам велику бојазан да ће етерично уље цимета убрзати згушњавање сапунске масе али то се није десило. Имала сам довољно времена да сипам све у калуп и на крају направим ове заносне врхове.



Остало ми је још пар комада овог сапуна што значи да ћу ускоро да правим нову туру. Добра прилика да испробам неку нову технику шарања као и савршен изговор за још сапуна :)

До тада, желим вам леп и релаксирајући остатак викенда и срећно сапуњање!

18 коментара:

  1. It looks like a lemon-chocolate cake,Gordana! Delicious soap!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Nat! You really gave me rate idea: lemon - chocolate, I think that I will make that soap very soon!

      Избриши
  2. Wow, what a beautiful color you got from those juices, really vibrant! What a wonderful sounding combination of ingredients in this soap, it would be lovely to use! Hope you have a great weekend Gordana! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much Cee. Fresh carrot juice always amazes me with its natural, stable, effective color.

      Избриши
  3. Odlično je ispao! Jednostavno a efektno. Ni meni eterično ulje od cimeta nije ubrzalo trag i stvarno je fantastično. U mojoj kombinaciji je sa narandžom i veoma je popularan! Koliko si se samo potrudila za sastojke, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Marija! Dugo sam oklevala oko etericnog ulja cimeta ali sam stvarno na kraju zadovoljna. Dobro je sto se I dugo drzi u sapunu. Cimet I narandza, kombinacija mi stvarno zvuci super!

      Избриши
    2. Probajte nećete se pokajati. Ja sam danas napravila i ceo stan mi je zamirisao, prosto popravlja raspoloženje.

      Избриши
  4. I really like the color combination and the ingredients make this soap sound amazing for the skin. It's nice to know you had a good experience with cinnamon oil, Gordana. I have never used it myself because I thought it would cause soap to seize.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I was also afraid of soap seizing but luckily everything went smoothly. I worked with cold lye solution and my oils were also as cool as possible. EO cinnamon provides such amazing bath experience, I will definitely use it again in my soaps.

      Избриши
  5. Gordana, the yellow color is wonderful, and very stable, I also use carrot juice for yellow. I love how your swirl turned out, too. It's like Natalia says, lemon chocolate cake :)

    ОдговориИзбриши
  6. That's gorgeous, Gordana! The colors are so pretty. I'll bet the soap's lather feels so luxurious with the goat's milk and carrot juice. And honey and cinnamon make a great combination.

    ОдговориИзбриши
  7. Sounds like a lot of work but the end results was well worth it. It's a beautiful soap with brilliant colours.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much Monica! I visited your blog and found so many inspiring and beautiful soaps!

      Избриши
  8. Гоцо, укратко - одушевљена сам! ''Невен'' дефинитивно за лице, предивно је кремаст, кожа остаје дивна. Једва чекам пост о пилинг сапуну са луфом и морском травом, рећи ћу само да ми је жао што ћу га брзо потрошити, већ га обожавам! Као фаворита издвајам управо овај ''Цимет и мед'' дивно мирише, зрнца цимета за благи пилинг и предивна кремаста пена. Надмашили моја очекивања :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...