20. фебруар 2013.

Shikon soap

Ако пратите овај блог сигурно се сећате да сам пре неколико месеци писала у овом посту о поклону који ми је стигао из Јапана а који ми је послала Maya власница Infusion bloga. Па напокон сам недавно и направила неколико сапуна са састојцима које ми је послала.

Морам да признам да ми баш и није било лако да се одлучим који од састојака прво да испробам али некако сам се ипак одлучила за шикон (надам се да коректно изговарам назив ...).  Да ли треба да напоменем да сам се  први пут сусрела са овом биљком? Мада се на интернету може наћи доста информација о њој што се сапуна тиче атрактивна је због предивне љубичасте боје. Али и не само због тога, овој биљци се приписује благотворно деловање на кожу, могућност да помаже код слабих инфекција, да поспешује зарастање рана а чак и да успорава процес старења. Изгледа да није случајно прави хит у Јапану!

Израда овог сапуна ми је била изазов из више разлога. Требало је мацерирати шикон али на начин да се добије мацерат који има довољно интензивну боју која ће се одржати у сапуну. Такође сам имала дилему које уље да користим за мацерацију и у ком проценту да мацерат учествује у рецептури. Како сам недавно набавила нерафинисано сунцокретово уље, које из не знам којих разлога до сада нисам испробала за сапуне, решила сам да шикон мацерирам са њим (мало необична одлука али није ли и сам шикон на овим просторима необичан?). И погледајте како је испао мацерат и то само након неколико дана мацерирања:

Мацерат шикона
Када сам већ имала при руци овако спремно и обојено уље пустила сам машти на вољу и решила да га искористим и за неке сапунске уметке. Тако сам извукла моју силиконску модлу из запећка и излила срца која су завршила у сапуну од активног угља описаног у овом  посту.

Шикон срца
И коначно сапун... Нисам превише размишљала што се облика тиче јер практично сам у самом старту желела да буде округао. Обично сам до сада овакве сапуне радила само са додатком луфе али мени се и остaле "all natural" варијанте прилично свиђају. А вађење овог сапуна из модле ми је био следећи изазов! Наиме сапуни у које додајем луфу имају сами по себи већу чврстину и после неколико дана из пластичне цеви се могу извадити без проблема. Међутим то није био случај са овим сапуном! После неколико надасве довитљивих али неуспелих покушаја могу само да додам да је фантастично имати пар металних тегова од по 2 кг а који дефинитивно могу да нађу и ширу примену :)

И ево како су сапуни испали:

Сапун са шиконом
Користила сам маслиново, палмино, кокосово, сунцокретово, рицинусово уље, ши бутер као вишак масноће од 7% и етерично уље лаванде. Нисам одолела и убацила сам и козје млеко као 2/3 течности за растварање соде.

И на крају да напоменем још један изазов а то је фотографисање. Мислим да сам до сада већ истакла да постоји доста простора за побољшање по питању мојих фотографија сапуна. Овде морам да додам да је фотографисање ових округлих изгледа био претежак задатак за мене тако да искрено и нисам превише задовољна како су ове фотографије испале.



У неким од наредних постова приказаћу вам и остале сапуне направљене од састојака из Јапана а до тада желим вам успешан завршетак радне недеље и срећно сапуњање!

15 коментара:

  1. Your soaps look lovely, Gordana! I love the purple color. Your photos look nice, too.

    ОдговориИзбриши
  2. Wow, what a gorgeous natural color Gordana! Can't wait to see how you use the other ingredients too!

    ОдговориИзбриши
  3. Beautiful color that reminds me of babies and baby powder. Don´t ask why :D Lavender is the perfect scent for this soap.
    I know what you mean. It ha been very difficult to take at least proper pictures this winter in Finland. It has been much darker than normal and when there is natural light, then the sky is grey and there is no sun.

    ОдговориИзбриши
  4. Divni su! Bila sam ubeđena da je alkanet, koji raste u Srbiji. Toliko sam se zainatila da ga nabavim da ću probati da ga naberem (iskopam) na jesen :). Jedva čekam i ostale sapune da vidim! Puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши
  5. The only thing I know about shikon is that this is quite similar to alkanet but stronger. Cursous to try this also!
    Love the color you got!The shape of your soap is also pretty! Can't wait to see what other soaps are you going to make with Maya's natural colorants.

    ОдговориИзбриши
  6. Mogu vam svima reći da je ova boja lepša uživo,nego na fotkama. Iako nisam probala alkanet (Marija,obavesti i mene ako ga budeš našla, ovde je,koliko znam,endemična vrsta),ali iz onoga što sam videla,i meni najviše liči na njega.
    I ja jedva čekam da vidim šta će još ispasti iz 'japanske kuhinje'!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...