3. август 2012.

Упознајте "Зелену маслину"

Претпостављам да свако од вас ко прави сапуне  чува понеки из ко зна ког разлога: ради касније пробе, поређења, из сентименталних разлога... Ја имам своју кутију коју не отварам тако често и у њој се већ налази десетак различитих сапуна. Када сам недавно копала по овој мојој архиви налетела сам на једини преостали кастиљски сапун који сам направила хладним поступком пре више од годину дана.

Сигурна сам да знате да је прави кастиљски сапун израђен од 100% маслиновог уља. Када се прави хладним процесом препоручује се да одлежи макар 6 месеци пре употребе. Изузетно је благ за кожу али не даје обилну пену, боље речено никакву, већ неку врсту слузавог филма. Међутим, изврсно хидрира кожу и након употребе је чини меком и глатком. Ја сам овај мој, недавно нађен, почела да користим за лице. Мада и даље пере без пене ипак не престаје да ме одушевљава како нежно и темељно чисти кожу и уклања шминку. А тек текстура... Заиста није случајно што је маслиново уље једно од најчешће коришћених у ручно прављеним сапунима.

Ово искуство ме је практично испирисало  да направим нови сапун,  који у себи има висок садржај маслиновог уља али који пенуша и који је миришљав. И тако је настала „Зелена маслина“.
Сапун "Зелена маслина"
„Зелена маслина“ садржи 73% маслиновог уља (одатле и његов назив), додато је кокосово уље ради пене и какао бутер како вишак масноће због додатног хидрирања коже. Направила сам га топлим поступком а кувао се знатно дуже у односу на моју уобичајену рецептуру која садржи и палмино уље. Али вредело је! Уз додатак освежавајућег мириса алое овај сапун је пун погодак за туширање.

Пријатан викенд и срећно сапуњање!

6 коментара:

  1. Goco, izvinjavam se sto jos uvek nisam poslal mojel, u potpunom sam haosu! Nisam zaboravila i dolazim do toga za koji dan. Vama zelim srecan put pa se dopisujemo kad se vratite!

    ОдговориИзбриши
  2. Ja od svake ture,pa i prve ostavljam poneki na čuvanje i opservaciju. I mene zanima kakvi će biti posle dužeg stajanja.
    Inače,pravila sam jedan sapun sa 67% o.o. Od čvrstih ulja i butera ima kokosovo i shea,ukupno 26% . Šta misliš koliko će mu trebati da odstoji pre korišćenja? Taj mi je za Galu,neću valjda morati da ga čekam mesecima!?
    Pozdrav!
    Naravno,i Kseniji jedan,baš je dugo nije bilo!

    ОдговориИзбриши
  3. @Ksenija: nema problema, i ja sam u poslednje vreme bila bas u frci ali posle ovog odmora nadam se da ce biti lakse. Veliki pozdrav!
    @Maja: uzimajuci u obzir i ostale dodatke mislim da ne bi trebalo toliku dugo da stoji ali ga ostavi minimum 6 nedelja.Kad krenes da ga koristis vodi racuna da se dobro cedi izmedju upotrebe.Super su ti ispali sapuni sa test mirisima!Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Ha,ha,cedim ja i one sa većim delom čvrstih masnoća,ali onda moja Gala dodje,pa dok je kupam,zgrabi neki i gnječi li gnječi. Mogu da zamislim kako li će tek taj sa više tečnih ulja.

    Hvala za kompliment,srećna sam što ti se svidjaju!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...