8. фебруар 2015.

Направите сами бутер за тело


 Ако сте расположени за мало акције засуците рукаве и направите сами бутер за тело!
 
Бутери за тело су једни од мојих омиљених мазалица. Не знам да ли сте икад помишљали да направите сами свој бутер за тело? Уколико јесте ево једног једноставног рецепта за потпуно природан производ на коме ће вам ваша кожа бити захвална! 
 


У овом посту поделићу са вама рецепт за мућени бутер за тело (whipped body butter). Ради се о производу који је на бази бутера и уља уз евентуални додатак етарског уља. Овај производ не садржи воду тако да му није потребан додатак емулгатора и конзерванса. 
 
Основни рецепт за овај тип бутера је:
 
80% бутера
19% уља
1% етарског уља (опционо).
 
Видите и сами колико је рецепт једноставан. Избор састојака је потпуно на вама и у зависности од типа коже, неге која вам је потребна, можете их  комбиновати до миле воље. Битно је да познајете карарактеристике састојака, њихову функцију, и оно најбитније какав је осећај на вашој кожи након наношења. На жалост у Србији доступност бутера се малте не своди само на ши и какао бутер (чезнем да набавим, манго, кокум, бабасу... али биће ваљда једног дана). Ако желите да искомбинујете ова два бутера водите рачуна о уделу какао бутера јер у великој количини добићете прилично чврст производ који није баш лако размазив.
 
Што се уља тиче ту је већ мало боља ситуација по питању понуде. Даћу вам само идеју о уљима која би могли да размотрите као састојак овом бутеру:
 
  • уље кошчица грожђа: брзо упијајуће, лагано уље, које не оставља мастан траг на кожи међутим има прилично кратак рок употребе
  • уље лешника је такође лагано и брзо се упија, висок садржај витамина Е омогућује да ово уље добро влажи и омекшава кожу
  •  уље конопље: изузетно добро за суву и зрелу кожу које се релативно брзо упија
  • уље јојобе: ово уље је заправо течни восак умерене вискозности које се изузетно лако упија и подсећа на себум људске коже.
Да не дужим више већ вам препуштам да и ви мало истражујете, експериментишете и нађете одговарајуће уље или комбинацију.
 
Ја сам се за овај пројекат одлучила за комбинацију ши бутера, авокадо уља и мацерата кантариона у маслиновом уљу. Рецепт је следећи:
 
80 г ши бутера
10 г авокадо уља
9 г маверата кантариона
1 г етарског уља лаванде.
 
Одмерите  све састојке осим етарског уља и убаците их у чинију. Потребно их је отопити. Ако ћете користити микроталасну онда нека вам посуда буде стаклена. Отапање можете спровести и грејањем ових састојака на пари. У шерпицу са водом која се греје ставите другу одговарајућу. За коју год опцију да се одлучите загревајте полако и постепено.
 
Ево како изгледају моји састојци одмах након одмеравања. Ова лепа црвена боја потиче од цвета кантариона. Сама сам правила овај мацерат, а кратку инструкцију о процесу мацерирања можете погледати у овом посту.
 

Када се састојци отопе промешајте их. Оставите посуду са стране да се ова мешаввина охлади. Можете је убацити и у фрижидер.


Кад се уоче знаци стезања масе почните са мућењем. Додајте измерену количину етарског уља и наставите са мућењем. Ја сам користила мини стик блендер (попут оног за мућење нес кафе) због тога што сам радила са малом количином. Када су у питању веће количине користите миксер са великим метлицама и добићете производ налик шлагу.

 
Мутите масу, оставите да се мало прохлади па наставитса мућењем. Поновите неколико пута. Ево како изгледа бутер у току ове фазе:
 

На крају следи пребацивање у посуде. Веома је важно нагласити да посуде морају бити суве, чисте, некоришћене како би се избегла контаминација бутера.
 
Сада се можете препустити мацкању. Овај бутер је изузетно добар за суву кожу. Ја га користим за руке и тело. Најчешће га нанесем на суву кожу и лагано утрљам. Упије се прилично брзо и не оставља мастан траг на кожи. Могуће га је такође нанети и на влажну кожу када ће упијање овог производа бити још брже. Ако вам је ова друга варијанта дража водите рачуна да не захватате бутер влажним рукама. Као што сам на почетку поста напоменула, за производе који не садрже воду или водене компоненте, конзерванс није потребно ставити. Међутим, потребно је обезбедити да током коришћења не дођу у контакт са водом јер би се у том случају створила погодна средина за развој микроорганизама.


Да ли сте се до сада већ опробали у прављењу оваквих бутера? Која комбинација бутера и уља вам је фаворит?

До следећег поста желим вам пријатан остатак викенда и срећно сапуњање!


13 коментара:

  1. This looks amazing Gordana!!! I think I have tried this in the past with a recipe you recommended, and I completely forgot about it until now. I am going to have to try this out again - great post! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much Cee! Yes, this recipe is really good and the most interesting is that final product is so dependent on ingredients used. Grate way for experimenting!

      Избриши
  2. I am using some body butter that I got for Christmas and it is very nice. Maybe I should give making some a go someday. I tried to make lotion once and it didn't go well. I might enjoy making body butter, though - it seems less fussy than making lotion. Thanks for sharing!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jenny, this is really easy to make and for sure not such complicated as lotion making!

      Избриши
  3. Ja svakako znam da si napravila super mazalicu, i da tvoja suva koza upija svaku kap dragocenih ulja,a nadam se da ce i tvoji portisaci moci da se uvere u to. :-)

    ОдговориИзбриши
  4. I do love body butters a lot, but I haven't made them in a while! Your looks so creamy and love your interest in creating simple recipes, Gordana!

    ОдговориИзбриши
  5. Thank you for this, Gordana! I have never made body butters but I would like to try this! :)

    ОдговориИзбриши
  6. I love how light and creamy your body butter looks. Body butters really are wonderful.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Monica! Yes, body butters are such easy to make and they are wonderful for the skin.

      Избриши
  7. Poštovana,
    Želim da vam se zahvalim što ste nesebično podelili ovaj recept sa nama i to kompletno,od sastojaka ,do nacina pravljenja jer neko samo stavi sastojke a to nama početnicima ne znači ništa.Evo ja napravila i predivan je ,malo sam experimentisala sa uljima ali prezadovoljna sam.Veliki pozdrav ,Aleksandra iz Beograda.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...