30. новембар 2014.

Царство мириса и боја: ручно прављени глицерински сапуни

Од када сам направила прве пробне транспарентне глицеринске сапуне, погледајте на овом линку како су испали знала сам да ће то заправо бити почетак. Сам процес израде је захтеван. Базна уља, ја користим маслиново, кокосово, палмино и рицинусово уље, се са содом кувају на пари а онда се добијеном сапуну додају алкохол, глицерин и раствор шећера. Процес израде потраје... На крају иде најзанимљивији део, нешто што на почетку и покреће да се уђе у цео пројекат, а то су мириси и боје. За сваког сапунџију ово је један од најинтересантнијих али и најизазовнијих делова израде.
 
Након прве пробне туре глицеринских сапуна направила сам "Калмолину" (погледајте је на овом линку). То је заправо био почетак за остале који су накнадно уследили.
 
На првом месту "Violet Fairy":
 


Инспирација за изглед је потекла од мириса који је заиста божанствен. Воћна мирисна мешавина грожђа, малине и маракује, подсећа на нешто уобичајено и пријатно али има неку дозу егзотике. Декорације ради на врх сапуна сам убацила мало наренданог белог, тек да би се избегла монотонија.


Овај сапун има изузетно богату пену и оно што можете очекивати је да веома добро чисти али да је, због високог садржаја рицинусовог уља и додатног глицерина, заиста благ за кожу и не исушује је након употребе. 


 
Није ми баш лако да фотографишем ове сапуне. Када их поставим на уобичајено место за фотографисање прозирност баш и не дође до изражаја. Међутим, сапуни су заиста прозирни:
 
 
Још један у низу је пилинг сапун, или како га радије зовем "Peeling Me Softly!". Такође је направљен од маслиновог, кокосовог палминог и рицинусовог уља и додат је мирис алоје. За пилинг је убачена сецкана луфа:
 

Ко прати мој блог сигурно зна да је луфа један од мојих омиљених пилинг састојака. Чак сам је једне године, заједно са пријатељицом, и гајила у дворишту (погледајте овај пост)


Додала сам мало луфе, сасвим довољно за ефикасан пилинг али без гребања.


А ево и упакованих:

 
Наравно, има још тога пуно у плану...
 
Желим вам пријатан остатак викенда и срећно сапуњање!


17 коментара:

 1. Bravo, Gordana, for going into another territory with soap! You do these transparent soaps so well! The colors of both are pretty and they sound so nice! I have to try loofah in cp soap. I am afraid it's too humid where I live for transparent soap, but maybe I will try it just for me since it looks really fun to make. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Thanks Silvia! It took a long for me to decide to make this type of soap but after several batches I really feel comfortable now :) It seems that I am big fan of HP soaps and those transparent are somehow advanced HP. Do try, I am sure that you will enjoy!

   Избриши
 2. Prelepi! A koliko su zahtevni, toliko i pružaju slobodu što se tiče mirisa, što je nekad najteži deo posla u cp sapunima. Znači u ovima posle Calmoline nema alkohola, već glicerina? To zvuči još bolje i živo me zanima kako bi se sapun ponašao u vlažnim klimatskim uslovima!?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Maja! Za rastvarače koristim alkohol, glicerin i rastvor šećera. Tokom same izrade, zbog visoke temperature, alkohol brzo isparava. Nakon sušenja od najmanje dve nedelje u gotovom sapunu ga više nema. Rad sa alkoholom mi je baš izazov, nije najprijatnije iskustvo da u kućnim uslovima barataš sa tako isparljivim rastvaračem na povećanoj temperaturi, zato mi je u planu da ga uskoro zamenim nekim odgovarajućim (najverovatnije ću probati sorbitol).

   Избриши
 3. Šta kažeš o propilen glikolu, Goco? Ja sam uspela da uradim topljivu bazu, toplim procesom, gde je rastvarač glicerin. Sama baza se ne "znoji", ali, pri pretapanju( koje je uzgred odlično ), sapun se užasno "znoji", tako da taj recept nije najbolji.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Kada se alkohol zameni propilen glikolom dobije se sapunska masa koja se moze pretapati (tzv. M&P). I sa sorbitolom je isti slucaj (planiram da probam, nadam se uskoro). Sto se sorbitola tice nije izvikan kao propilen glikol. Za sada sam zadovoljna kako sapuni izgledaju kada ih radim sa alkoholom samo sto je izrada u kucnim uslovima stavrno izazov.

   Избриши
  2. Neki se' izvikuju'i na sorbitol, ali ja ga koristim u kremama, bez ikakve griže. Ne znam kako se cenovno razlikuju, ali alkohol je sigurno jeftiniji od oba, (sorbitol verovatno najskuplji) . Ovo je baš uzbudljivo, a m&p se takodje pravi samo sa glicerinom, mada je verovatno bolje sa propilen- glikolom

   Избриши
 4. Both soaps are beautiful, Gordana! I love the colors, and the loofah looks so cool suspended in the bars. The scent description of the Violet Fairy sounds divine!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Thank you Jenny! The colors turned out really grate and the smell is so fresh and divine.

   Избриши
 5. I am impressed by the perfect look of these soaps, Gordana! You managed this technique so well!
  We will all come back for questions once we try it. Wish you a lovely week!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Thank you so much Nat! In case that you will have some questions please ask, I will be very glad to help!

   Избриши
 6. Одговори
  1. Thank you Iulia! I am still obsessed with them and plan to make many more in the future.

   Избриши
 7. I guess blogger ate both my comments from last time.

  I love your glycerin soaps, they are gorgeous! The Violet Fairy sounds like it smells absolutely amazing and I love your Peeling Me Softly; the loofah on top looks like gold. Beautiful contrast of colours.

  ОдговориИзбриши
 8. Yes, for the comment it seems that you are right :) I am so obsessed lately with transparent soaps :) I've never imagined that it will be like that but it is completely new world of colors, scents and design ideas. Thank you very much for the comment!

  ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...