20. септембар 2014.

Нови сапун: "Калмолина"

Понесена недавним исходом прве пробне туре глицеринских, провидних сапуна (погледајте овај пост) почеле су да ми се рађају разне идеје када су ови сапуни у питању. Због тога ми је баш драго јер увек нове ствари донесу неко освежење и додатну инспирацију. У овом тренутку листа различитих дизајна које желим да испробам је баш дуга, али полако... За почетак, погледајте како је испао нови сапун "Калмолина":

 
 
Из самог назива може да се наслути да је сапун инспирисан камилицом. Верујем да не постоје они који до сада нису имали прилике да се сусретну и пробају је. Мени је прва асоцијација чај који увек имам у кухињи. Баш добро дође за опуштање а може помоћи и код неких лакших проблема са стомаком. Због многих својих јединствених карактеристика ова биљка такође има широку употребу у козметичким производима, што у виду етарског уља што као екстракт. Али не бих овом приликом о тим детаљима.



Ја сам одавно намеравала да направим сапун са камилицом. Имала сам идеју да направим мацерат од њених цветова и то уље искористим у некој тури сапуна. Међутим, ту замисао до сада још нисам спровела у дело. Али ови прозирни, глицерински сапуни су ме подстакли да размотрим другу опцију. Како се алкохол користи као растварач у поступку прављења ових сапуна, решила сам да искористим ову могућност и уместо чистог сапунсу масу растворим алкохолном тинктуром од камилице. Иначе, тинктуру камилице веома лако можете сами направити и на интернету постоји мноштво рецепата за њену израду.

 
Сапун је испао баш прозиран и прва асоцијација након вађења из калупа била ми је огромна шоља залеђеног чаја.
 
Иначе направила сам га од мешавине маслиновог, палминог, кокосовог и рицинусовог уља а додала сам и мирисно уље камилице тако да мирише интензивно али божанствено!

 

 
Мада сам и даље опседнута овом глицеринско-прозирном-сапунском манијом, у неком од наредних постова ће светло дана угледати неки од мојих стандрадних, али такође нових сапуна, који већ дуже време чекају да их прикажем.
 
Желим вам релаксирајући викенд и срећно сапуњање!


14 коментара:

  1. Bravo za ideju sa tinkturom!
    Ovo je stvarno osvežavajuća novina, ne samo kod tebe, Goco, već u sapun novostima uopšte, koliko sam ja u toku, a mislim da jesam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Daro! Nekako mi se ova tinktura sama nametnula. Svi mi volimo da ubacimo razne dodatke u sapun a kod ovog, zbog dodatka alkohola, ideja se rodila sama od sebe.

      Избриши
  2. How interesting this technique is and how beautiful your soap is, Gordana! I have never used or made a transparent soap, but now I really need to find some time to make it too!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Nat! I hesitated for so long to make transparent soap. The main reason was my belief that this type of soaps are to drying. But I am so glad that I made my mind and started experimenting with this. Not drying at all. And the big effort installed in making this is really worth of it!

      Избриши
  3. Beautiful, Gordana! The chamomile is so pretty. I've never tried to make transparent soap, either, but I am intrigued by the idea. You did a great job!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Jenny! For me the most difficult was to decide to make it, but now I am really glad that I tried it.

      Избриши
  4. I love this combo of chamomille and transparent soap! I wish I could smell it :)

    ОдговориИзбриши
  5. Predivno,Goco! Ne samo sto totalno cool izgleda, vec jei obogacen tinkturom! Odlicna ideja i savrsena izvedba!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Maja! ovakvi komplimenti uvek prijaju a narocito kad dodju od nekog ciji rad izuzetno cenim!

      Избриши
  6. Das sieht wirklich aus wie Gelee aus Kamillentee. Genial. Und schön.
    Viele Grüße
    Petra

    ОдговориИзбриши
  7. Beautiful soap Gordana, the chamomile tincture produced such a pretty colour! and the topping is fabulous!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...