3. август 2014.

Сапун "Лаванда"

Што се мене тиче увек сам расположена да направим сапун са етарским уљем лаванде кога стално имам при руци. У већини случајева га додам чисто, као на пример у сапуну "Detox" (погледајте овај пост). Понекад га помешам са другим етарским уљем. Баш ми се на пример допада мешавина лаванде и чајног дрвета а користим је у сапуну "Black Beauty" (можете видети у овом посту).
 
Мислим да би се прилично одужило када бих сада кренула да пишем о свим карактеристикама овог етарског уља и благодетима које пружа. Дајем вам идеју да истражите сами јер наћи ћете тону информација доступних на интернету. Што се сапуна  тиче ја овај састојак првенствено волим због изузетног мириса који мени баш прија. Има ли лепшег осећаја него опрати лице сапуницом тако аутентичног и умирујућег мириса!
 
Комбинација састојака за овај сапун се некако сама наметнула. Хтела сам да сапун буде једноставног изгледа али такође са благим пилинг ефектом. Кад погледате како је испао сигурна сам да ћете лако погодити од чега је направљен:
 


Искористила сам моју стандардну мешавину маслиновог, палминог, кокосовог и рицинусово уља. Као вишак масноће додала сам какао бутер. Овај бутер обожавам у сапунима, нарочито ако је рецептура без палминог уља, али о томе неком другом приликом. Сапун има висок садржај козјег млека и мало крупније млевеног овсеног брашна. Погледајте како је изгледао тек иизвађен из модле:


Лако је уочити да нисам "штедела" на овсеном брашну. Овас је моја омиљена житарица коју у комбинцији са јогуртом и воћем конзумирам за доручак радним данима. Али скренула бих сада пажњу и на овас као изузетан састојак у служби неге и лепоте. Због веома добре равнотеже аминокиселина одржава природну влагу коже. Овас је хипоалерген, погодује свим типовима коже, а може се користити за чишћење, омекшавање и пилинг. Препоручује се као помоћно средство у ублажавању симптома узрокованих екцемом, убодима инсеката, осипом. У кућној варијанти најлакше га је користити као маску. Ја волим да повремено користим маску за лице од меда, јогурта и овсеног брашна.

 
Мада је сапун направљен хладним поступком, интересантно је како је овесено брашно овом сапуну дало рустичан изглед. 



Такође сам задовољна како су шаре у овом сапуну испале:


Желим вам леп остатак викенда и срећно сапуњање!

11 коментара:

  1. When I have no idea what for essential oils combination to use in my soap, I always use lavender oil. Simple but so old and elegant! Your soap looks nice, Gordana! I also use oats in masks, and I like its effects on skin. I bet this soap would make a lot of customers!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I always try to have some soaps with lavender EO but this one is really inspired by it's scent. I was so surprised to see how oat can contribute to rustic appearance of this soap.

      Избриши
  2. Divno Goco! I meni je ovas jedan od omiljenihsastojaka, rado bih ga u svaki sapun stavljala! :D

    ОдговориИзбриши
  3. Gorgeous soap, Gordana! Love the oat swirl. Lavender is such a lovely EO.

    ОдговориИзбриши
  4. I like the way the oats and the wispy lavender swirls give the soap a rustic look. Lavender is such a classic and always nice to have on hand. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Yes, it is pure classic. I did not expect such rustic look but somehow I am pleased with the outcome.

      Избриши
  5. Hmm, ne vidim moj komentar, izgleda da ga blogger nije objavio!? Baš čudno! Nisam primetila da traži autorizaciju!

    ОдговориИзбриши
  6. Da, definitivno ga nije objavio! A toliko sam se mučila sa kuckanjem na telefonu!
    No, poenta je bila da,iako još nisam fan čiste lavande, koristim je zbog njenog delovanja, a tvoj sapun je super- rustičan, ali bogat, i sigurna sam, izvrstan za korišćenje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam lavandu tek vremenom zavolela. Sada mi je uvek pri ruci I osim sto volim njen miris svidja mi se kakvu notu daje kada se pomesa sa nekim drugim etarskim uljima. Hvala za kompliment! :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...