6. април 2014.

Чврсти бутер за тело

Напокон је за представљање на ред дошао један производ кога већ дуже време правим и користим али за који никако да одвојим довољно времена и напишем нешто на блогу. Ради се о чврстом бутеру за тело. Чврсти бутер је мој слободан превод за мазалицу коју у белом свету зову "lotion bar" (мени се никако не свиђа значење дословног превода овог производа када се преведе на наш језик па сам зато и почела да га преводим мало слободније).
 

О чему се заправо ради? Реч је о производу који настаје мешавином истих удела бутера, уља и воска а по жељи се дода и нека мирисна компонента (обично у виду етарског уља). Верни читаоци овог блога сигурно се сећају да сам својевремено већ поделила рецепт за ову мазалицу, али подсећања ради рецепт можете погледати у овом посту.

Овај производ је изузетно лако направити. Пожељно је имати силоконске модлице из којих се, након сипања и хлађења, лако вади. Једноставно га је и користити. На собној температури је у чврстом стању али у додиру са кожом, трљањем, полако се растапа. И оно што је јако битно кожа га лако и брзо упија тако да нема масних трагова након наношења.


Кључна ствар код било које креме или бутера је одабир састојака. Ова једноставна рецептура даје изузетно велике могућности за комбиновање бутера и уља које можемо користити. Ја сам у овом производу изабрала комбинацију ши и какао бутера и нерафинисано кокосово уље (уз неопходан пчелињи восак). Могу да вам кажем да сам баш задовољна како ова комбинација састојака делује на моју кожу и то нарочито на моје суве руке које сам, мажући овај бутер, по први пут ове зиме успела да однегујем тако да се нису исушивале.

Интересантно је такође да сам тек сада испробала нерафинисано кокосово уље као састојак неке мазалице. Наиме, кокосово уље ми је обавезан састојак када формулишем рецептуру за сапун. Даје чврстину и добру пену сапуну. Међутим, мене је ова нерафинисана варијанта, када се користи како састојак мазалица, ставрно одушевила. Након првог наношења овог бутера само сам се запитала "Зашто ми је оволико дуго требало да га испробам?".


Ови чврсти бутери су ставрно супер јер можете да их излијете у различите облике. Овако изгледа једна мини варијанта која је јако погодна за путовања јер не заузима доста места у несесеру за козметику:


Да, мало сам се потрудила и око паковања:




У међувремену сам накуповала још нека нерафинисана уља која тек треба да испробам (већ дуго и конопљино уље чека на ред) тако да ће ускоро бити и нових "бутерно - мазајућих" производа. До тада, желим вам леп и опуштајући остатак викенда, успешну предстојећу радну недељу и наравно срећно сапуњање!

13 коментара:

  1. Odlična ideja za ambalažu! A i modle su fantastične, tako da tvoj buter prosto vapi:" Uzmi meeee"!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ambalaza ti je sigurno jako poznata :) Modlice sam jedva uspela da nadjem a da odgovaraju tezini butera od 50g I 30g I jos da se smeste u kutijice. Stavrno, ova kombinacija ulja I butera je toliko jednostavna a stvarno prija!

      Избриши
  2. Everything is beautiful about this post, Gordana! Love the pictures, the ingredients and the molds you used!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Nat! It took me some time to find appropriate mold which will suite the box size but finally I did it!

      Избриши
  3. Those are some beautiful solid body butters, Gordana! Love the packaging, too!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Jenny! Yes, the labels are really simple but provide some piece of "luxury" to those common plastic boxes.

      Избриши
  4. I love your moulds Gordana and a solid body butter sounds heavenly! Your packaging is great too!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you very much and welcome to this blog! This recipe contains all basic ingredients (coconut oil, cocoa and she butter, beeswax) but it is so grate for the skin!

      Избриши
  5. Divno Goco, navijam za još ovakvih proizvoda u različitim kombinacijama ulja i butera!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ksenija, nastavljam dalje jer dugacak je spisak sastojaka koje tek treba da isprobam :)

      Избриши
  6. These turned out fabulous Gordana! I love, love, love your packaging...so pretty!

    ОдговориИзбриши
  7. These are so cute! Love the shapes and the packaging!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...