28. децембар 2013.

Време за осврт и нове планове

Не могу да верујем да је прошло годину дана од када сам написала овај пост у коме сам, осим постигнућа из 2012, дефинисала и главне циљеве за ову већ одлазећу 2013. Интересантно је да, када их сад прочитам, видим да сам већину испунила. Међутим, да ли баш на најбољи могући начин, то је друга прича, јер увек може боље...

Па шта је то обележило 2013?

Најзначајнија промена коју сам спровела се односила на сам процес израде сапуна. Топли поступак ми је баш прирастао за срце, о томе сам више пута писала па се не бих сада понављала, међутим увидела сам потребу за променом. У том смислу сам већину сапуна "превела" у сапуне рађене хладним процесом. Остало је пар неких, попут "Клека и меда" које и даље кувам. Што се разлога за променом тиче главна идеја ми је била да се расплинем и кренем да вежбам небројене технике шарања. Међутим, ја сам ипак успела да извежбам само једну и то, чини ми се, најједноставнију: шарање сапуна кашиком. Ево како изгледају неки од скорашњих сапуна које сам нашарала овом техником:


Или мало напреднија варијанта када се један део масе раздвоји линијама другог адитива. Јако популаран "Detox":


Листа нових састојака које сам користила у сапунима није превише дуга али драго ми је што ћу већину њих које сам пробала, као на пример етарско уље чајног дрвета, блато мртвог мора, уље авокада, ним уље, сигурно поново користити.

Кад кренете са израдом сапуна, прикупите толико различитих уља и бутера, да је само питање времена када ћете да кренете са даљим експериментисањем и направите неки други производ за негу коже. У том смислу, својим највећим успехом у 2013. сматрам то што сам успела да направим креме користећи емулгатор. Једна на коју сам нарочито поносна је крема са уљем јојобе и жутог ноћурка:


И још један производ на који сам се баш привикла и трудим се да га увек имам на залихама, неодољиви кремасти шећерни пилинг за тело:


За развој ових производа уложила сам доста труда и времена око проучавања и проналажења одговарајућих информација. Без обзира на постигнуто остаје и даље доста простора за унапређење. Мене и даље овај свет емулзија прилично интересује тако да ће сигурно бити нових "пројеката" у будућности.

 Међутим, сапуни ће ми и даље бити приоритет и вероватно још дуго пасија која не попушта:) За мене је сапун одавно престао да буде сапун. Наравно да је битно како се показује током употребе и да ли испуњава очекивања по питању квалитета (пенушавости, чврстине, осећаја на кожи након употребе) али постоји и онај естетски део ове целе приче који се најбоље презентује фотографијом. Ја сам искрени заљубљеник и поштовалац добре фотографије сапуна. Имајући то у виду и ја дајем све од себе да моје фотографије пристојно изгледају али сам и даље далеко од стандарда које сам себи поставила. Теши ме једино чињеница да је, што се мојих фотографија тиче, напредак видљих кад их упоредим са оним из 2012. али искрено и даље нисам задовољна. Мада ми је ова, сликана недавно, ипак прирасла за срце :)


Као што сам и планирала током 2013. сам објавила и кратко упутство за израду сапуна са рецептуром. Ови постови су сада једни од читанијих на блогу и признајем да ми је због тога баш драго. Надам се да сам дељењем свог искуства макар мало успела да помогнем свима који су пожелели да се упусте у ову сапуњаву авантуру.

А циљеви? Што се следеће године тиче бојим се да неће бити много амбициозни. Узимајући у обзир лимитирано време које имам на располагању да одвојим за овај "луди" хоби бићу скромна али реална. Ево неких од циљева:

Дефинисати наменске серије сапуна. Ово можда звучи као безвезни циљ, имајући у виду једину сврху постојања сапуна, а то је да се користи за прање. Сапуне заиста сматрам предметима опште употребе, они тако и јесу дефинисани нашом законском регулативом, и не приписујем им никаква чудотворна својства. Међутим пракса показује да, у зависности од додатака, могу више или мање погодовати одговарајућим типовима коже. Због тога ће мој главни циљ бити осмишљавање рецептура сапуна за различите намене: за суву, масну, осетљиву кожу и пилинг сапуна. Већ имам неке које сам до сада развила међутим треба још доста да се уради по овом питању.

Стандардизовати неке од производа за негу коже. Овде првенствено мислим на безводне балзаме и бутере. Нисам их до сада спомињала на блогу али су у последње време велики предмет мог интересовања. Нарочито ме интересује да их испробам са различитим мацератима биља (нпр. кантарионом, невеном, гавезом).

Наставити даље са напредовањем у фотографисању. Мислим да је ово довољно јасно.

Унапредити постојеће паковање. Немам никакву идеју тренутно али остаје ми цела наредна година да се позабавим тиме :)

Одужила сам али ми је ова ретроспектива баш пријала!

У сусрет Новој Години и новим изазовима ја вам пре свега желим пуно здравља, среће,  пословног успеха и наравно срећно сапуњање!

6 коментара:

  1. It's great you've already mapped out your goals for 2014, Gordana! I also checked out the goals you made for yourself last year, and I would like to congratulate you for your achievements! I am still in the process of listing down my plans for next year, but it already looks a bit similar to your 2013 and 2014 goals.
    Cheers to a creative, fun, fruitful, and fulfilling New Year!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much Silvia! It's really grate to hear that you have a similar goals, we could organize quarterly review just to check if we are on good track :) I whish you many, many beautiful and creative soap batches, the original and pampering creation of salve recipe and good energy and spirit to achieve whatever you define in 2014! All the best in New Year!

      Избриши
  2. Nice to see your plans for the coming 2014, Gordana and to see that you realized the proposed ones this year. I am not the one to make plans, though...:)
    I wish you a healthy 2014, full of inspiration and love!

    ОдговориИзбриши
  3. You have had a very successful year indeed Gordana! Looking forward to seeing you fulfill your goals for 2014...wishing you continued success! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Samo napred Goco! Ako ustreba neki sastojak, javi da pripomognemo. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Sounds like 2013 was a good year for you and your soaping goals, and I hope 2014 brings more of the same! Your soap, cream, and scrub all look beautiful. Happy New Year to you, Gordana!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...