10. март 2013.

"Небо, небо плаво је..."

Представићу вам сапун који сам направила још јануара али ево тек сада пишем о њему. Практично настављам серију о сапунима са састојцима из Јапана које ми је послала Maya власница Infusion bloga а о чему опширније можете прочитати у овом посту.

Дакле, сапун обојен индигом!

Индиго сапун
Не знам за вас али за мене је индиго до скоро искључиво подразумевао лист који се ставља испод неког папира на коме пишемо како би се текст копирао на следећем листу. Знала сам да је у питању нека супстанца која омогућава бојење али нисам могла ни да претпоставим да је у питању биљка која може имати и неку другу намену - на пример да обоји сапун! И онда, када сам овај драгоцени састојак добила на поклон, знала сам да ћу га сигурно испробати, али сам се на кратко двоумила око дизајна. Некако цела та прича са егзотичним састојцима ме је асоцирала на "confetti soap" и предивне сапуне које виђам да израђују сапунџије из Јапана.


Према различитим инструкцијама на које сам наишла индиго се може додати када сапун мућењем достигне "trace" или у воду којом се раствара сода. Ја сам се одлучила за овај други начин. Ставила сам чак мање од пола кашичице индига на 140 мл воде колико је захтевала рецептура. Добила сам стабилну боју која ево чак и након 2 месеца од прављења сапуна не бледи.


Иначе ово је један од ретких веган сапуна које сам направила јер уобичајено већи део течности коју користим за растварање соде када правим сапуне је козје млеко. Овај сапун се састоји од маслиновог, палминог, кокосовог, рициносовог уља и какао бутера у виду 7% вишка масноће. Она делимичн прозрачна структура веган сапуна је нешто што ме привлачи у последње време тако да ће вероватно бити још веган "пројеката" у будућности.


"Небо, небо плаво је..." Обојеног Програма je песма на коју ме је асоцирао овај сапун након што сам га исекла и видела како је испао.


У следећем посту ћу вам приказати још један индиго сапун а онда ћу мало застати са јапанским састојцима...

Желим вам леп остатак викенда, успешну радну недељу и наравно срећно сапуњање!

16 коментара:

  1. Goco, preslatki su! Sviđa mi se boja kako je ispala. Samo tako nastavite. Puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши
  2. Divan sapun,Goco! Prelep je! Veseo,a boja je čak topla. Kako miriše? I za mene je indigo,do skoro,bio isto to što i tebi. Prava je šteta što ne možemo da ga ovde nabavimo! I da,boja se fantastično drži i u mom 'Maid of Passion' od pre 5 meseci. Odlične fotografije,takodje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A sta bi sve pravile da su nam dostupni indigo, anato da ne spominjem ostale prirodne kolorante o kojima ovde mozemo samo da sanjamo...Hvala za komentar o fotografijama, polako se popravljam:)

      Избриши
  3. Beautiful, Gordana! And the white insertions make a nice combination with indigo color.
    Indigo is one of my favorite natural colorants, because of its color which lasts!
    Wish you a lovely day too!

    ОдговориИзбриши
  4. What a gorgeous natural blue color, and I love how you broke it up with the chunks of white soap!

    ОдговориИзбриши
  5. We can´t either get indigo in Finland...
    But I still love the color. Reminds me of sunny summer days. A blue sky and some white clouds.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. You are right Marika! This is exactly the image I saw when I cut this soap!

      Избриши
  6. Beautiful soaps, Gordana! I love the light blue color and the specks of soap confetti. It looks like clouds passing over a calm sky.

    ОдговориИзбриши
  7. I love the blue color you obtained Gordana. And the mosaic is so delicate! It's the strangest thing that I also used indigo powder (mixed with the water and then strained) and I got more green than blue. Is this indigo color obtained from the same indigo plant (indigofera tinctoria)? Thank you!

    ОдговориИзбриши
  8. Thank you Iulia! I received this indigo from Japan and I used half of the tea spoon of indigo powder for 380 g of oils. I dissolved it in water and that added lye. Maybe the quality of color depends on indigo itself but I am very happy that it turned out blue because this plant can not be found in Serbia!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks very much for your answer. But I forgot to ask: what color is the powder itself? is it green or blue? I'm trying to understand if I used the same thing... Thank you! :)

      Избриши
  9. It is dark blue and very fine powder. Is it available in Romania?

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...