25. јануар 2013.

Мало другачији сапун са пивом


Недавно сам направила сапун са пивом по устаљеној рецептури на бази маслиновог, палминог, кокосовог и рицинусовог уља уз додатак какао бутера као вишка масноће. Међутим, како сам хтела да испробам ново мирисно уље, одлучила сам да у сапун не додајем мед и овсено брашно, иначе редовне састојке ове првобитне рецептуре. Очекивала сам да ће коначан производ изгледати мало другачије од онога на који сам навикла кад оно...Била сам прилично изненађена овим исходом. До сада сам доста радила са ливадским медом и знам да може да промени боју чак и сапуна рађеног топлим поступком али та промена боје је стварно драстична!

Са друге стране овај новодобијени сапун ме је одмах освојио. Ја волим лепо дизајниране сапуне и увек ме одушеве маштовите креације међутим суштински ме привуку једноставни сапуни, они "огољени", код којих је текстура потпуно изложена.

Сапун са пивом


Не знам да ли сте се и ви сусретали са сличним изненађењима али ја сам ово хтела да поделим из простог разлога што сматрам да се због овако моћног ефекта мед може користити као природни колорант за неки колор ефекат у сапуну.


Да ли је и вас у последње време неки састојак, кога дуго користите, изненадио?

Желим вам леп викенд и срећно сапуњање!

16 коментара:

 1. Does the lighter soap have beer in it? It's such a pretty light soap...both soaps are very nice, the honey one is such a nice dark color!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Dear Cee, actually both soaps are made following same recipe where I use only beer for dissolving lye. The only difference is related to the additives: the darkest one has oats and honey the lighter one is left “naked”. I was really amazed that honey could be such a powerful soap colorant!

   Избриши
  2. It is amazing, I always thought beer turned the soap a dark color too but apparently not! Honey does give the soap such a nice rich color...both bars are lovely!

   Избриши
 2. The color is totally different. But both soaps are beautiful. It is still shame that I can´t smell your soaps from the computer screen. I am actually planning a soap with beer and honey, but I´m still waiting for the beer to go flat.

  ОдговориИзбриши
 3. What a lovely experiment, Gordana! I have used beer in soap only once, I will have to give it another try!
  Love the rustic look of your soaps!
  Have a nice we, Gordana!

  ОдговориИзбриши
 4. I ja sam potpuno zaprepašćena bila kad sam videla ovu fotografiju. Toliko, da mi pivo uopšte nije palo na pamet. A i mene je zahvatila neka simplicity buva u poslednje vrfeme.:)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I mene je iznenadilo, obicno sam uvek dodavala med u mesavinu sapuna sa pivom ali ovako jednostavna varijanta je ispala stavrno neocekivano elegantna,sto bi se reklo "simply elegant" :)

   Избриши
 5. I also love this simple, rustic looking bar of soap. And beer is very good for hair too!

  ОдговориИзбриши
 6. Beautiful soaps, Gordana! The color difference is striking. I love beer in soap, and I love honey in soap, too. The two combined will be lovely!

  ОдговориИзбриши
 7. Belo,belo,belo.... Baš volim bele sapune! Samo što za ovaj ne bi' nikad rekla da je sa pivom! Koje je to pivo bilo?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I mene je iznenadio a rastvarala sam sodu zaledjenim Zajcarskim pivom.

   Избриши
  2. Probajte sa BIP pivom svedeći put. Ono je najbolje na našem tržištu trenutno, a pravi se još uvek na starinski način- kuvanjem, a ne mućkanjem hemijskih sastojaka kao ostali. Tako da bi to bila naprirodnija moguća varijanta.
   Možda bi i suvi pivarski kvasac koji oni prave bio dobar.
   Kada budem pravila, probaću sigurno ovu varijantu, mada još sam početnik, još uvek skupljam znanje :-)
   Ako možete da napišete "recept" za sapun sa pivom, koliko-čega, bila bih vam zahvalna.
   Puno pozdrava!!!

   Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...