9. октобар 2012.

Пенушави евергрин


Недавно сам поново направила сапун са лавандом на бази биљних уља топлим поступком. Овој мешавини, након кувања и прохлађивања, додајем само овсено брашно, ради благог пилинга и пуноће, етерично уље лаванде и тек понеки лавандин цвет ради декорације.

Сапун "Лаванда"

Лаванда ме већ дуго „прати“, а сигурна сам и већину вас, јер макар сте једном ставили врећицу напуњену овом биљком у ормар ради растеривања мољаца. А што се сапуна тиче и употребе етеричног уља морам да признам да то и није била љубав на први поглед. Наиме, ја нисам баш неки љубитељ цветних мириса тако да ме је мирис лаванде освајао на дуге стазе – и на крају баш освојио!

Овај сапун сам по први пут направила из чисте знатижеље како бих се и сама уверила у благодети које су везане за ову биљку. А њих заиста има на претек... Када бих сада кренула да набрајам све чињенице до којих сам допрла, читајући о овој биљци на нету, бојим се да би се овај пост поприлично одужио. Зато ћу напоменути само неке које су мени биле најинтересантније. Чај од лаванде препоручује се за подстицање варења. Осим тога употребљава се за испирање рана на кожи и слузокожи. Етерично уље лаванде изузетно повољно делује и на нервни систем. Неколико капи овог уља на јастуку добро ће доћи за отклањање стреса и несанице. 
 
Сапун "Лаванда"

За већину мојих сапуна стално размишљам о могућностима да их додатно модификујем, пробам другачији процес, убацим још неки састојак, дотерам рецептуру... Практично да није тога верујем да би се овај хоби претворио у стереотип и за мене изгубио смисао.



Међутим, кад је сапун са лавандом  у питању, баш због тога што ме асоцира на класику, волим да буде једноставан и рустичан па га зато и правим топлим поступком. Тренутно сам задовољна како изгледа и не планирам да га мењам, мада никад се не зна. До нове идеје, до неке нове инспирације...

Желим вам успешан остатак радне недеље и срећно сапуњање.

8 коментара:

  1. Your hot process lavender soap turned out beautifully! Lavender is such a calming scent :)

    ОдговориИзбриши
  2. Totalno razumem sve sto pominjete u vezi sa 'doterivanjem' recepata... ni ja nikad nemam mira :) Inace, ne znam koliko se ova lavanda razlikuje od one koju sam ja dobila, ali ta lavandaica je meni bila super.

    ОдговориИзбриши
  3. @Cee Gee, thank you very much Cee Gee!
    @Ksenija, hvala Ksenija! Nista nisam menjala, ali ko bi ga znao, mozda uskoro:)

    ОдговориИзбриши
  4. Lavender on the top of the soap is really nice! Your rebatch soap is beautiful,Gordana, I like the milky colour the soap got!

    ОдговориИзбриши
  5. Mene još nije osvojila ni jedna lavanda,ali ako tebe jeste,hmmm,ne smem da se zakunem da neće i mene. E,da li se uvek kuvanjem,tj. toplim postupkom dobije ova smedja boja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma lavanda je super.Etericna ulja od lavande i nane su moji favoriti. Ova smedje-zuckasta boja je od pcelinjeg voska koga sam stavila. Inace bez njega, ako nema nekih drugih dodataka, hot process sapun moze biti beo, pogledaj moj sapun "Zelena maslina".

      Избриши
    2. Ah da,dobro si me podsetila! Stvarno je bela. Moram da priznam:baš volim bele, beličaste i sa belom bojom sapune!

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...