18. мај 2013.

Поздрав из Јордана (први део)

Ово је право уживање! Скувана кафа у рано јутро током викенда и листање и читање  омиљених блогова су једни од мојих најдражих тренутака за опуштање. Још ако је лепо време па изађем на терасу...

Јака црна кафа без шећера за "Добро јутро"!
А када смо код кафе од колега из Јордана сам својевремено добила на поклон арапску кафу. Наизглед је веома слична овој коју можемо купити код нас међутим потпуно другачијег укуса! Та додатна, пуна арома на коју ја баш и нисам навикла, потиче од кардамона – зачина који је вероватно у доброј мери додат овој кафи. У сваком случају, осим за пиће, због те своје специфичне ароматичности, ја сам ову поклон кафу у старту планирала и као додатак сапуну. Међутим, околности су биле такве да сам прво направила кафене пилинг коцке (погледајте рецепт који сам објавила у овом посту ) а онда и сапуне. Кажем сапуне јер сам урадила две туре...
Није први пут да правим сапун са додатком кафе. Имајући на уму претходна искуства, када сам добила светло браон сапун, сада сам желела  баш тамну боју али и да сапун има благи пилинг ефекат. Зато сам соду расторила у мало скуване кафе, додала такође и козјег млека, а на крају и неколико кашичица млевене кафе. Међутим, проблем ми је направило мирисно уље! Убацила сам мирисно уље "бадема и ваниле" комбинујући га са мирисним уљем "млека и меда" у масу коју сам поделила на два дела. Маса ми се стегла вртоглавом брзином, а вероватно због тога што нисам лепо услепа да је измешам у модли је почела и да се раздваја.
Ово ме ипак није толико обесхрабрило. Сапун се стегао, сутрадан сам га исекла, нарендала и претопила али додајући само мало воде и глицерина. Да бих избегла нерастопљене комадиће миксала сам их мисером додајући воду по потреби. И ево како су ови сапуни изгледали одмах након вађења из модле и сечења:
Претопљен сапун са кафом спреман за сушење
Одушевљена сам сјајним врховима и глаткоћом текстуре добијених сапуна. Због присуства ванилина у мирисним уљима тек исечени сапуни полако почињу да тамне по ободима.
Овако изгледају после неколико недеља сушења. Већ је скоро сав вишак воде испарио а остале су кафене сапунске коцке, које нисам планирала, али са којима сам на крају баш задовољна.
Сапун са кафом



Међутим нисам хтела да одустанем од стандардног облика сапуна. Решила сам да направим још једну туру. Одлучила сам да то буде прошарани сапун а додала сам и мало мирисног уља Cotton Baby, мада и ово мирисно уље није баш захвално за рад због згушњавања смесе, али шта да се ради кад тако добро мирише!


Сапун са кафом



После оволиког кафенисања неће ми вероватно ускоро пасти на памет да правим сапун са кафом, мада ћу свакако наставити да је пијем :)
До следећег поста, када ћу вам представити још један сапун са састојком добијеним из Јордана, желим вам леп викенд и срећно сапуњање!

12 коментара:

  1. Both soaps are beautiful. I especially like the one with the light swirls. The first soap does not at all look like you had to re-batch it. It is very smooth and looks like chocolate cake :) I like coffee in my soaps. I´ve got very dark colors only using coffee as liquid. Some time ago I gave a coffee-cocoa powder soap to a friend of mine. She was amazed of it´s cleaning abilities and I think it was the coffee.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Marika! I was pretty obsessed by coffee lately but I think that I will not soon use it as soap ingredient. This was enough :)

      Избриши
  2. Bravo Goco !
    Super si uspela da popravis sapun sa mirisom badema i vanile :) !
    Izgleda da smo od istog dobavljaca nabavile miris. Meni se takodje desio peh pri upotrebi tog mirisa. Nisam pretapala sapun, izgleda kao da je radjen toplom metodom. Samo sto cekic nisam uzela da ga sabijam u kalup :))) ! Ok je za upotrebu. Definitivno ima fantastican miris, ali kad ne funkcionise u sapunima, dzabe lep miris.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Mila! Pretpostavljam da je isti izvor nabavke... To mirisno ulje je stvarno super mirise (mada ja sam ovde kombinovala dve vrste od dva razlicita dobaljaca) ali ako se doda suvise steze masu malte ne trenutno - ako se doda malo onda ne mirise dovoljno intenzivno. Ja sam se ipak odlucila na pretapanje i dodavala sam samo vodu i glicerin. Nije lose ispalo uzimajuci u obzir svu muku ulozenu u celu ovu turu:) Kad smo kod nabavki sirovina mogle bismo da razmenimo iskustva oko sastojaka da bi eventualno izbegle ovakve situcije u buducnosti.

      Избриши
  3. Again lovely soaps which look so delicious!
    The fragrance sounds nice too!
    I am still looking for a good coffee fragrance, the only one I used was not really for soap and the results were not as good as I wanted. Where did you buy your vanilla fragrance, Gordana?
    Thank you.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Nat! Actually I mixed two type of FO almond&vanilla and milk&honey since I did not have anything else available which could suite good for coffee soap. I buy FO from Serbian supplier but they import from Germany or France.

      Избриши
  4. Skroz kafeni post! Kad ja vidim kafu, odmah mi se pije,a ova tvoja sa slike.....hmmmmm,skoro da osećam miris. Praviš jednu na toj tvojoj terasi? Oba sapuna su mi super,ali i ja imam veće simpatije za 'svirlovan' (pazi srpsku reč)! Šta ću kad me te vijuge uvek više privuku! Vanila f.o. je isto takvo,mislim da još nisam probala vanila-badem,ali upravo se spremam. Očekivala sam istu muku i s njim,pa sam spremila dizajn koji ne bi trebalo mnogo da me poremeti.
    Jedva čekam i drugi deo jordanske priče...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Maja! I mene je u poslednje vreme uhvatila swirling-mania (evo jos jedne nase reci) i ne samo to nego trenutno imam volje da probam i razne druge tehnike saranja. Samo kad bi se ova f.o. ponasala dobro:)

      Избриши
  5. Both are lovely, but the first soap looks like delicious chunks of fudge...YUM! I love the second one too, very delicate with the swirls. Your coffee in the first picture looks so rich and smooth too, I wish I could try it! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Cee! This one on the first picture was after been taken from the mold and cut. Since this was rebatched soap I was also surprised with smooth texture. I used only water and glycerin for rebatching with the help of hand mixer. Not so bad result taking into consideration such a big effort and energy installed in this batch:)

      Избриши
  6. Gorgeous, Gordana! I especially like the swirly batch! And I love cardamom - I'll bet it's great in coffee!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...