19. септембар 2012.

Још мало ухваћеног зеленила

Баш волим зелене сапуне. До сада ми је једино пошло за руком да ту боју добијем користећи пире од коприве. И мада  постоје и друге опције мени је коприва некако најдража.
Не могу баш да се похвалим да сам експерт по питању ботанике и препоручених периода за брање биља јер чајеве и зачине купујем у радњама здраве хране. Тако, негде средином јула када смо отишли до Петровца ја сам између осталог испланирала да наберем коприву. Међутим, на моје велико разочарење коприве на које сам тада наилазила су биле огромне, са већ скоро пожутелим листовима, за мене неупотребљиве... Ствар је извукла бака Деса која је са неке завучене њиве донела пун нарамак још увек „младих“ коприва. Део сам осушила, да бих их по потреби мацерирала,  а део скувала, процедила и измиксала. У посудама за лед сам одвојено  замрзла процеђену воду у којој су се кувале коприве као и  пире од коприва.
Залеђени пире од коприве
Практично овај сапун правим по други пут и већ се некако осећам на свом терену. Коцкице леда од копривине воде користим за растварање натријум хидроксида. Зато што додајем и козје млеко измерим по 50% ових састојака у односу на неопходну количину течности за растварање соде. Пире од коприве разледим и додајем сапунској маси тек на крају мућења заједно са како бутером и етеричним уљима.
Сапун "Kозје млеко и коприва"
Поглед из другог угла...
Ово дефинитивно није боја за наступајућу јесен али је мени драго да ми је остало још залеђених коприва тако да ћу моћи да током зиме направим још коју туру овог сапуна.
Сапун је на бази маслиновог, кокосовог, палминог и рицинусовог уља а као 7% вишак масноће додала сам какао бутер. Етерична уља лимуна и нане га чине заиста освежавајућим.  Због времена неопходног да одлежи ради завршетка сапонификације биће доступан крајем октобра.
Желим вам успешну недељу и срећно сапуњање!

15 коментара:

  1. Da li je ovaj ispao tamniji od prethodnog,ili mi se čini? A možda ima više pirea?
    Kako god,baš je lep,i ja volim zelene sapune.
    Ispod slike sapuna si pomenula i zeleni čaj,ali ga u postu ne pominješ!? Ima li ga ipak?

    ОдговориИзбриши
  2. Tako budu tamni kad se iseku a onda stajanjem malo posvetle. Hvala ti za primedbu! U ovom sapunu nema zelenog caja, potkrala mi se greska pa ispravih naziv (mada zaista imam drugi sapun "Zeleni caj i kopriva"), malo vise koncentracije sledeci put):

    ОдговориИзбриши
  3. Pravila sam i ja jednom sapun sa zelenim čajem,celokupnu količinu vode sam suptituisala čajem i boja je bila tako ružna,najružnija. Nekako prljavo braon, baš sam se razočarala. Možda bi TD pomogao da se dobije neka svetlija nijansa,to nisam probala.

    ОдговориИзбриши
  4. Sa zelenim cajem pravim sapun toplim postupkom. Takodje rastvaram sodu malte ne zaledjenim cajem a dodam i maslinovo ulje u kome je macerirana kopriva. Nakon kuvanja dodam kozje mleko i ricinusovo ulje. Sapun bude zagasito zuckaste/ smedje boje a kako mu dodam i mleveni caj bude onako rustican pa je krajnji rezultat sasvim ok.

    ОдговориИзбриши
  5. Goco svaka čast! Nikad nisam videla zeleniji sapun, tj. zeleniju boju sapuna dobijenu od biljke!

    @Majo, i meni je bio sapun sa zelenim cajem braonkast i nije tu nista pomogao TD. Mislim, onko, malkice jeste, ali nista spektakularno. Ipak je probila zuckasta nijansa. U principu je ok, ako se ukombinuje sa nekim komplementarnim bojama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Ksenija! Ova boja vremenom pocinje malo da bledi i predje u maslinasto zelenu ali ipak je i na kraju dovoljno zeleno. Ne znam kako bi bilo sa spirulinom, pokusacu da je nabavim pa i to da isprobam.

      Избриши
  6. Ah spirulina,maštam o njoj! A pojma nemam ni gde mogu da je potražim. Ima verovatno raznih preparata,ali pretpostavljam da nama treba čist prah,a ne raznorazne mešavine. Ako nadješ,javi.

    Da,boja izbledi,(što ne mogu dokumentovati,jer je onaj prvi Gocin sapun sa koprivom potrošen),ali bude i dalje super zelen.
    Ksenija, ne znam koji bi mi se to sapun sa zelenim čajem svideo,ako pričamo samo o izgledu. I sudeći po onome što sam ja dobila. Ako imaš neki interesantan,pusti sliku. Baš me zanima postoji li neki lep!?

    ОдговориИзбриши
  7. Одговори
    1. Thank you Cee Gee! Color comes from nettle puree. It will start to fade in the minewhile but still will remain green enough.

      Избриши
    2. Congrats Cee, you follow even without knowing a Serbian! What a devoted soapmaker and passionate blogger!

      Избриши
    3. Aw, thank you Maja! I'd be lost without Google translator...ha ha! It's not perfect, but I'm learning :D

      Избриши
  8. Love this natural green colour. I am thinking of making this soap too :).
    Have a lovely weekend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Natalia! I love green soaps and nettle is the only natural colorant which is available to me at the moment – and which works!

      Избриши
  9. Jako interesantni sapuni, svaka čast!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...