10. новембар 2013.

Направите сами детерџент за веш

Кад се једном направи неки производ у кућној радиности, па се покаже да је добро испао, онда тај успех повуче да се истражују нове ставри и савладавају други изазови. И тако, кад се овлада израдом сапуна, можете их правити по својој мери, на милион различитих начина, све зависно од тога шта планирате са њима.

Сапун не мора да буде само средство за одржавање хигијене већ може бити и састојак у неким другим производима, на пример пилинг коцкама (погледајте рецепт на овом посту) или пак детерџенту за веш!


Ово уопште не треба да чуди јер ручно прављени сапун, нарочито онај од свињске масти, је традиционално коришћено средство за прање веша. Ја се сећам огромних комада сапуна (па мислим да су те сапунске коцке биле тешке и до пола килограма) које сам увек код моје баке на селу могла да пронађем. Чак и кад се масовно прешло на машинско прање веша, и употребу прашкастих детерџената, сапун од свињске масти је увек био ту да ускочи у помоћ кад су у питању биле оне најтврдокорније флеке на одећи.

У овом посту ћу поделити са вама рецептуру за израду домаћег детерџента за веш. Рецептуру сам преузела са овог сајта а ја ћу са вама поделити рецепт који сам ја испробала. Потребно је:

1 шоља боракса
1 шоља натријум карбоната
1 шоља ренданог сапуна.

Што се сапуна тиче, ја га направим специјално за ову намену, и то без икаквог вишка масноће. Ја сам у овој тури користила сапун направљен само од кокосовог уља. Погледајте како је бео испао:Након што сам сапун извадила из модле, и оставила да одстоји пар недеља, нарендала сам га и оставила пар дана како би се додатно просушио. Онда сам помешала једнаке делове наренданог сапуна, боракса и натријум карбоната.


Добије се мешавина коју сам додатно самлела у мултипрактику а након тога јој додала и етерично уље лимуна - тек да би лепо замирисало на свежину.

 
Добијени детерџент можете користити у оваквом прашкастом облику или га можете растворити у води. Количину из овог рецепта можете растворити у 4 литра вреле воде, будите стрпљиви јер растварање и није баш тренутно, а онда га пребаците у неку одговарајућу посуду (боце за воду од 5 литара за ову сврху могу фино да послуже). По једна шоља овако добијене масе је довољна за туру веша. Обавезно промућкајте пре сипања јер има тенденцију гелирања. Ја обично додам и једну кашику соде бикарбоне, директно у бубањ машине напуњене вешом, пре почетка прања.
 
Ефикасност овог домаћег детерџента за веш је задовољавајућа. Међутим време које је потребно да се направи, првенствено мислим на израду сапуна, некад буде главни разлог да се не користи у континуитету. Али са друге стране добар је избор за све који желе да пробају алтернативни а ефикасан начин за прање веша уз минимално излагање хемикалијама.
 
Надам се да ћете засукати рукаве и испробати га а у сваком случају јавите утиске.
 
Желим вам пријатан продужени викенд и срећно сапуњање!

10 коментара:

 1. Uh, prešla sam se sa kupkom! Deterdžent ni stvarno nije pao na pamet. Recepti mi se samo nakupljaju, a među njima i nekoliko o ovoj temi. Pošto nisam sam svoj gazda, mislim da će morati da sačekaju još neko vreme nažalost, ali biće kad tad isprobani! To obećavam! Hvala Vam Goco što ste sa nama podelili ovo iskustvo. Jedva čekam sledeći eksperiment! :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I moja lista recepata za probu se nikako ne smanjuje... Ali valjda se o tome radi da nam stalno bude zabavno dok eksperimentisemo :)

   Избриши
 2. This is such a neat idea Gordana, thanks for sharing this...I would really love to try this!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Thank you Cee, it's always good to have some natural alternative to convectional detergents.

   Избриши
 3. Nice recipe, Gordana! Thanks for sharing your experiment, it's always nice to know what other soapers use as washing powder!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Thank you Nat! This is the basic recipe which can be easily modify depends on water hardness.

   Избриши
 4. Thanks for sharing your recipe and method, Gordana! I have not tried homemade laundry soap, but it sounds very interesting.

  ОдговориИзбриши
 5. Thank you gordana for this tutorial! It's worth trying, just to see how it is to wash your clothes with something 100% natural !

  ОдговориИзбриши
 6. Već dugo, dugo želim danapravim i ja domaći deterdžent, ali me uvek spreči cena kokosovog ulja, užasno je skupo ovde. :(

  ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...