19. јануар 2013.

Сапун са морском травом

Сада док слушам ову кишу која добује, а за коју су метеоролози најавили да ће прећи током викенда у снег, делује ми такo необично да пишем о морској трави коју сам летос купила на Тасосу (ево и поста о томе). Наиме, у асортиману једне радње која је продавала ручно прављене ствари, између осталог сапуне и креме, било је и осушене морске траве. Практично су је рекламирали као добро средство у борби против целулита и то тако када се нанесе у виду облоге. Шта мислите која идеја се тада родила? Израда неке врсте антицелулит сапуна (мада верујем да и није било неопходно да пишем овај одговор јер сте сигурно и сами погодили).

Размишљала сам шта додатно, осим морске траве, да убацим у овај сапун што би евентуално појачало антицелулит деловање. Одлучила сам се за бршљан, састојак који ми је био на дохвату руке а од кога сам направила мацерат у маслиновом уљу (мацерирање је заиста лак процес и можете га спровести сами, погледајте овај пост). За ово уље се сматра да је богато сапонинима и да делује одбрамбено и заштитно на кожи. Такође утиче на производњу хијалуронске киселине и видљиво јача њену чврстоћу а такође убрзава процесе елиминације штетних материја. Препоручује се да се кожа захваћена целулитом масира овим уљем како би се целулит смањио а кожи вратила чврстина, еластичност и глаткост.

Антицелулит сапун са морском травом и уљем бршана
Направила сам овај сапун хладним процесом  користећи моју стандардну рецептуру на бази биљних уља, уз додатак козјег млека и мирисног уља "Cotton Baby".  Морам да додам да ме је морска трава баш изненадила: као прах је без мириса међутим након додатка сапуну је почела да мирише баш јако и аутентично. Подсетила ме је на шетње плажом у рано јутро... Међутим након сушења сапуна остао је само  "Cotton Baby"' мирис који подсећа на свежину и чисто (не занам како бих га другачије дефинисала) а сапун има изузетно густу и кремасту пену.

Антицелулит сапун
Свесна сам да не постоји магични састојак или средство које ће тек тако решити проблем са целулитом који је пре свега резултат наслеђа, недовољне физичке активности, лоше исхране (да не наводим даље)... Међутим, са друге стране, присталица сам идеје да не треба седети скрштених руку и да се вреди потрудити.

Желим вам релаксирајући викенд и срећно сапуњање!

14 коментара:

  1. Your soap looks so luxurious!I will have to try seaweed once too!Thanks for posting, Gordana!
    I am wondering about the odd smell you are talking here, isn't this because of the goat milk?
    Have a nice we!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Natalia! I suppose that this odor comes from seaweed. I usually utilize goat milk in my soaps and never experienced similar smell. However it disappeared after couple of days and soap has pleasant smell provided by fragrance oil I added.

      Избриши
  2. Одлично изгледа, волела бих да га пробам!

    ОдговориИзбриши
  3. Have never seen that seaweed gives brown color to soap. I thought that it would be green. I have never tried seaweed. I think the only one I can get in Finland is nori and spirulina.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I bought mine in Greece and it was dried, dark green. Very interesting ingredient…

      Избриши
  4. It turned out so nice Gordana....I love the natural speckled look of it! By the way, your blog also looks so nice...I love the background you chose, and your cover photo is beautiful...great job!

    ОдговориИзбриши
  5. E pa moje dame,ja ga imam. Nadam se da ga se dobro sećate iz mog posta. Još uvek ga trošim, morska trava je tako fino usitnjena,da baš lepo masira kožu. Nisam znala da sadrži i macerat brsljena,nisi mi to naznačila,a tako je interesantan podatak! Super kombinacija dodataka!

    ОдговориИзбриши
  6. I love the aspect of seaweed in your soap! and I'm a really big fan of a good scrub, with or without cellulite :)

    ОдговориИзбриши
  7. Beautiful, Gordana! I love the specks of seaweed in the soap. I've never tried seaweed in soap before. Honestly, I was afraid that it might have too strong of a scent. It's good to know that the seaweed smell disappeared for you after the cure. Great job!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...