11. мај 2012.

Сапуни, сапуни, сапуни...

Готово да је невероватно да након више од годину дана, од када ме је заинтересовало ручно прављење сапуна, ја седим и смишљам текст за први пост на „Мој сапун...“  блогу. Тај период који је иза мене је пролетео а количина информацијa коју сам у међувремену на ову тему скупила је импозантна. Да не спомињем све дивне људе које сам имала прилику да упознам...
Прошло је неколико месеци од тренутка када сам донела одлуку да направим сапун до дана када сам је спровела у дело. Било је доста потешкоћа око креирања рецептуре, набавке састојака (Боже, само кад се сетим тога!), прилагођавање рецептуре доступним састојцима, набавке прикладне опреме, модли, осмишљавање етикете...
И ево их сада ту, моји сапуни направљени на бази биљних уља са, у већини случајева,  додатком козјег млека.

Ништа лепше од корпе пуне сапуна

Сапуни, сапуни, сапуни...
Волим да их правим и топлим и хладним поступком. Када их кувам (тј. када примењујем топли поступак) осећам да сам на сигурном терену. Сапонификација се заврши у шерпи и након прохлађивања убацујем различите додатке. Међутим, хладни поступак ми је прави изазов али и велика инспирација. Ништа лепше од великог комада сапуна прошараних различитим бојама са таласастим врхом!
Могла бих о овоме још доста тога да пишем и управо је то и разлог што започињем са овим блогом. Моја околина ће вероватно одахнути (мада се заиста трудим да их не замарам у последње време причом о сапунима) а ја се надам да ћу ступити у контакт са онима који деле исту страст према овим малим, пенушавим савршенствима!

6 коментара:

  1. Bravo Goco,biću uz tebe!
    Sad ću biti up-to-date sa tvojim aktivnostima.
    Samo napred i čekamo novi post.
    Pozdrav,Maja!

    ОдговориИзбриши
  2. Dobrodosli u web zajednicu sapundzija! Sa nestrpljenjem ocekujem buduce postove!

    ОдговориИзбриши
  3. @Ksenija: puno hvala za podsticaj i podrsku!

    ОдговориИзбриши
  4. Ne mogu da nađem opciju za GFC da te zapratim :/ Malopre sam naletela na tvoj blog i zaista sam oduševljena, sigurna sam da ću sve detaljno pročitati! :) Volela bih da naučim i sama da pravim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Puno hvala! Nije teško napraviti sapun, potrebna je samo dobra priprema, strpljenje da se nabave neophodni sastojci i jasna ideja kakav sapun hoćemo. Želim ti puno uspeha, samo oprezno, jer sapunjanje je baš zarazno i jednom kad se krene nema povratka :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...